Sabtu, Oktober 11, 2008

Pertandingan Di Marang & Hulu Terengganu Sengit

Persidangan Umno bahagian Marang dan Hulu Terengganu dijangka sengit apabila dua ahli Majlis Tertinggi (MT) yang menawarkan diri mengekalkan jawatan sebagai ketua Umno bahagian dicabar pada pemilihan nanti.

Ketua Umno Bahagian Marang, Senator Datuk Abdul Rahman Bakar akan dicabar Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco), Yahya Khatib Mohamad dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Alur Limbat, Alias Abdullah.
Abdul Rahman yang berhasrat menawarkan diri bertanding MT pada pemilihan Mac depan memperoleh 52 pencalonan, manakala Yahya yang juga Adun Pengkalan Berangan mendapat 51 pencalonan dan Alias, 34 pencalonan. Mesyuarat bahagian Marang akan diadakan di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Wakaf Tapai, pada 25 Oktober dan akan dirasmikan oleh Abdul Rahman.

Persidangan Umno bahagian Hulu Terengganu turut sengit apabila Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri dan ahli MT, Datuk Tengku Putera Awang dicabar Ahli Parlimen Hulu Terengganu, Mohd Nor Othman. Tengku Putera yang menawarkan diri mempertahankan jawatan untuk penggal ketiga memperoleh 67 pencalonan, manakala Mohd Nor mendapat 63 pencalonan.

Selain jawatan ketua umno bahagian yang menyaksikan pertandingan, jawatan nombor dua di bahagian itu juga sengit apabila bekas Setiausaha Badan Perhubungan Umno negeri, Datuk Rosol Wahid dicabar Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri, Rozi Mamat. Rosol yang juga Adun Ajil memperoleh 57 pencalonan, manakala Rozi yang turut mempertahankan jawatan Ketua Pemuda bahagian memperoleh 73.

Bahagian lain yang turut menyaksikan pertandingan untuk jawatan ketua bahagian ialah Kuala Nerus, Setiu dan Dungun.

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said menang tanpa bertanding di bahagian Kemaman, bekas Menteri Besar, Datuk Seri Idris Jusoh (Besut) dan Timbalan Menteri Dalam Negeri, Senator Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh (Kuala Terengganu).

Ahli Parlimen Kuala Nerus, Datuk Mohd Nasir Ibrahim Fikri yang menawarkan diri mempertahankan ketua bahagian dicabar oleh naib ketua, Basir Ismail dan bekas Ahli Parlimen Kuala Nerus, Azmi Abdul Rahman. Mohd Nasir yang menewaskan Datuk Abdul Rahin Mohd Said pada pemilihan 2004 memperoleh 51 pencalonan, Basir (28) dan Azmi 22 pencalonan.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.