Jumaat, Oktober 03, 2008

RM50 juta Untuk Pelajar Terengganu Jadi Doktor

Anak-anak Terengganu yang bekerja di luar Terengganu diminta bekerjasama membantu membangunkan negeri ini dalam mencapai kemajuan setanding dengan negeri-negeri lain.
Menteri Besar, Datuk Ahmad Said berkata, mereka yang mempunyai kepakaran dan kemampuan serta cadangan perlu turut serta dalam memajukan Terengganu.
“Kerajaan negeri mahu merakyatkan pengurusan dan pembangunan negeri ini dan saya sentiasa menerima pandangan serta cadangan yang bernas dalam memajukan Terengganu,’’ katanya ketika berucap pada Majlis Aidilfitri Menteri Besar bersama Perantau di sini hari ini.

Lebih 1,000 anak Terengganu yang bekerja di luar negeri ini menghadiri majlis tersebut yang turut dihadiri ahli-ahli Majlis Mesyuarat (Exco) Kerajaan Negeri dan wakil-wakil rakyat negeri ini.

Ahmad berkata, kerajaan negeri akan melaksanakan pelbagai program dalam usaha membasmi kemiskinan tegar mulai tahun depan.

Katanya, kira-kira 6,000 penduduk miskin negeri ini akan dilibatkan dalam pelbagai program terutama pertanian yang akan memberi pendapatan bulanan bagi mengeluarkan mereka daripada terus dibelenggu kemiskinan.

Beliau menambah, kerajaan negeri juga telah memperuntukkan kira-kira RM50 juta pada tahun ini untuk membolehkan kira-kira 150 orang anak Terengganu mengikuti pengajian dalam bidang kedoktoran.

“Kita juga akan menaja kira-kira 20 pelajar Terengganu bagi melahirkan juruterbang daripada kalangan anak negeri ini tahun depan selain bidang kejuruteraan penerbangan,” katanya.

1 ulasan:

Halimsaleh berkata...

cantik baju kaler pink ...

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.