Isnin, Oktober 20, 2008

Penglibatan Rakyat Dalam Monsun Cup Di Utamakan

Kejohanan Kapal Layar Piala Monsun yang sebelum ini diadakan pada akhir November di Pulau Duyong, di sini akan diadakan pada 3 hingga 7 Disember depan selepas kerajaan negeri menerima peruntukan Kerajaan Persekutuan.

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said, berkata kerajaan negeri melalui T-Best Event Management Sdn Bhd selaku penganjur menerima peruntukan RM22.6 juta untuk menganjurkan kejohanan berprestij itu.

Beliau berkata, penganjuran Kejohanan Perahu Layar Piala Monsun kali ini juga akan dilaksanakan dengan penambahan beberapa acara selingan, termasuk pembabitan rakyat tempatan dalam acara sukan rakyat.

Beliau berkata, penganjuran Kejohanan Perahu Layar Piala Monsun kali ini juga akan dilaksanakan dengan penambahan beberapa acara selingan, termasuk pembabitan rakyat tempatan dalam acara sukan rakyat."Kita berharap kejohanan tahun ini akan menarik penyertaan lebih ramai penduduk tempatan dengan acara selingan seperti sukan rakyat.

"Setakat ini 12 pasukan dari Australia, Perancis, New Zealand dan United Kingdom sudah mengesahkan penyertaan," katanya pada sidang media selepas mengadakan perbincangan jaguh kapal layar dunia, Datuk Peter Gilmour dan Pengerusi T-Best.

Turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan dan Kebudayaan negeri, Datuk Za'abar Mohd Adib; Pengerusi Jawatankuasa Sukan dan Belia negeri, Datuk Abd Rahin Mohd Said; Pegawai Kewangan Negeri, Datuk Mazlan Ngah dan Pengurus Besar Majlis Tindakan Pelancongan Negeri Terengganu (MTPNT), Ahmad Fathil Abd Ghani.

Bagi memeriahkan kejohanan Piala Monsun, T-Best menganjurkan kejohanan peringkat kebangsaan selama empat hari bermula 24 November, manakala peringkat Asia dari 28 hingga 30 November dengan penyertaan peserta dari beberapa negara termasuk Jepun, Korea, Hong Kong dan China.

Ahmad sebelum ini dilaporkan berkata, kejohanan Piala Monsun mungkin tidak dianjurkan berikutan tiada perbincangan mengenainya antara pihak penganjur.Kejohanan yang mula dianjurkan sejak 2006 menarik lebih 1.2 bilion penonton menerusi siaran media tempatan dan antarabangsa.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.