Isnin, Mei 31, 2010

Terengganu Tidak Menaruh Harapan


Terengganu mengakui sukar untuk mempertahankan pingat emas acara bola sepak pada Sukan Malaysia (Sukma) XIII di Melaka, kerana kesuntukkan masa untuk membentuk pasukan yang mantap.

Jurulatihnya, Khalid Mohd. Dahan berkata, pihaknya menghadapi kesulitan untuk mengumpul pemain yang kebanyakannya beraksi dalam Liga Super dan Piala Presiden.

''Kita akan hanya dapat membuat pemilihan pada 2 dan 3 Jun ini selepas pertandingan Liga Super berhenti rehat.

''Kita hanya mempunyai masa kurang seminggu untuk mengadakan latihan," katanya.

Khalid berkata, kebanyakan pemain edisi lepas, sudah bersara ataupun mewakili pasukan remaja kebangsaan pada kejohanan liga di Slovakia seperti Abdul Shukor Jusoh, Izzaq Faris Ramlan, Mohd. Faizal Mohd., Mohd. Hafizi Faisal, Mohd. Muslim Ahmad dan Muhd. Fakhrurazi Musa.

Katanya, Terengganu juga kehilangan penyerang lincah Abdul Manaf Mamat, yang dikenakan denda atas kesalahan semasa perlawanan Piala FA antara Terengganu dan Kedah pada 3 April lalu.

Abdul Manaf digantung 10 perlawanan dan didenda RM6,500 oleh Lembaga Disiplin Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) kerana melakukan tiga kesalahan kepada pengadil, Subkhiddin Mohd Salleh, pada perlawanan tersebut.

Khalid berkata, Terengganu akan cuba membawa dua pemain baru dari skuad Liga Super Terengganu.

Katanya, mereka ialah Joseph Kalang Tie dan Mohd Firdaus Mohd Faudzi yang diharap dapat membantu pasukan.

Terengganu akan memulakan kempen bola sepak Sukma pada 7 Jun dengan menentang musuh tradisinya Kelantan

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.