Khamis, Mei 20, 2010

Tanah Untuk Anuar


Ahmad Said (kanan) menyampaikan replika cek bernilai RM10,000 kepada Anuar Manan sambil diperhatikan oleh ibu bapanya, Azizah Ariffin (kiri) dan Manan Muda pada majlis penyerahan cek dan geran tanah di Wisma Darul Iman, Terengganu, semalam.

Kerajaan negeri semalam mengotakan janjinya memberi ganjaran kepada jaguh pelumba basikal negara, Anuar Manan berupa sebidang tanah bernilai RM36,000 sebagai membalas jasanya mengharumkan nama negara dan negeri.

Pelumba berumur 24 tahun itu turut menerima cek bernilai RM10,000 daripada kerajaan negeri yang disampaikan oleh Menteri Besar, Datuk Ahmad Said pada majlis penyerahan geran tanah itu di Wisma Darul Iman di sini, semalam.

Majlis penyerahan itu turut disaksikan oleh kedua-dua ibu bapa Anuar, Manan Muda dan Azizah Arifin.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu, Datuk Mazlan Ngah dan Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, Datuk Abdul Rahin Mohd. Said.

Pada majlis itu, Ahmad berkata, tanah lot banglo seluas 449 meter persegi yang terletak di Kampung Tok Adis, Kuala Ibai dekat sini itu sebagai tanda pengiktirafan kerajaan negeri atas kecemerlangan Anuar dalam sukan lumba basikal sekali gus melonjakkan nama Terengganu.

"Kita ucapkan tahniah dan syabas kepada Anuar yang telah berjaya menjadi raja pecut dalam kejohanan lumba basikal Le Tour De Langkawi tempoh hari," katanya kepada pemberita pada majlis tersebut.

Ahmad berkata, kerajaan negeri juga akan mengiktiraf mana-mana anak Terengganu yang berjaya dalam semua bidang termasuk sukan dan pendidikan sebagai suntikan semangat kepada mereka untuk terus melakar kejayaan ke peringkat lebih gemilang.

Beliau turut menarik perhatian bahawa kerajaan negeri sedang dalam proses menubuhkan pasukan Terengganu yang akan menyertai Le Tour De Langkawi pada masa akan datang memandangkan kebanyakan pelumba basikal negara adalah berasal dari negeri ini, termasuk Anuar.

"Untuk tubuhkan pasukan ini, kita memerlukan kos antara RM1.5 hingga RM2 juta termasuk menghantar mereka menjalani latihan di luar negara selain kos elaun yang mencukupi," ujarnya.

Sementara itu, Anuar ketika ditemui berkata, beliau bersyukur dan mengucapkan setinggi terima kasih kepada kerajaan negeri atas ganjaran yang diterimanya itu.

Menurutnya, beliau bercadang untuk mendirikan rumah di atas tanah tersebut bagi keperluan keluarganya.

"Saya nak bantu keluarga saya, kami dari keluarga yang sederhana saja. Kami akan bina rumah untuk dijadikan kediaman kami sekeluarga," ujarnya sambil menambah bahawa beliau tidak akan lupa pesanan ibunya, Azizah agar jangan mudah lupa diri walaupun sudah berjaya.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.