Sabtu, Mac 27, 2010

Anak Terengganu Di Kemuncak Dunia

Tuah tidak menyebelahi pelumba basikal trek negara, Azizulhasni Awang apabila meraih pingat perak acara keirin Kejohanan Berbasikal Trek Dunia di Copenhagen, Denmark tatkala dia mampu memberi tentangan kepada pemenang perlumbaan, Chris Hoy.

Dari segi ukurannya, Azizulhasni hanya ketinggalan separuh tayar di belakang pelumba Britain itu, malah mengakui asakan pelumba Jerman, Maximilian Levy (pemenang gangsa) penyebab utama dia gagal memintas Hoy di saat akhir.

Menurut Naib Presiden Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM), Datuk Naim Mohamad, perlumbaan tersebut memang dijangka sengit selepas pelumba handalan menepati ramalan mara ke peringkat akhir.

“Azizulhasni berkata kepada saya bahawa dia memang hampir untuk memintas Hoy tetapi dalam masa yang sama dia perlu berwaspada dengan henjutan pelumba Jerman, Levy yang cuba untuk memintasnya,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia, semalam.

Jelasnya, Azizulhasni mempunyai dua tugas dalam satu masa iaitu memintas Hoy dan menghalang kedudukan tempat kedua dari dirampas Levy.

“Ketika dia cuba mempertahankan tempat kedua, Hoy sudah meninggalkannya sedikit di hadapan jadi dia tidak sempat untuk memintas pemenang pingat emas Sukan Olimpik Beijing itu, bagaimanapun kami bangga dengan kemenangan pingat perak ini.

“Ramai pelumba hebat dalam saingan tersebut termasuk Teun Mulder (Belanda) dan Francois Pervis (Perancis) tetapi Azizulhasni tidak mengendahkannya sebaliknya terus memberi asakan kepada Hoy walaupun dia antara pelumba termuda,” katanya.

Azizulhasni yang digelar The Pocket Rocketman cemerlang pada saingan kelayakan apabila menduduki tempat pertama bagi melayakkan diri ke pusingan separuh akhir, pada perlumbaan separuh akhir dia menduduki tempat kedua di belakang Hoy tetapi layak beraksi di saingan akhir.

Pelumba berusia 22 tahun kelahiran Terengganu itu turun dengan memakai jersi putih selaku pendahulu keseluruhan keirin selepas menduduki tempat teratas dalam siri Piala Dunia Klasik tahun lalu.

Kata Naim, dia yakin dengan kemampuan Azizulhasni pada saingan akan datang berikutan umurnya yang masih muda tetapi mendapat pendedahan berlumba bersama pelumba terbaik dunia.

“Ketua jurulatih, John Beasley juga gembira dengan pencapaian Azizulhasni walaupun persiapan yang dilakukannya sebelum ini tidak sampai 100 peratus tetapi mampu menduduki kelompok tiga terbaik,” katanya.

Sementara itu Azizulhasni berkata, dia berbangga dapat menduduki tempat kedua di belakang Hoy dan membuktikan perkahwinan bukanlah penghalang untuknya terus berusaha.

“Tidak ada yang mustahil jika kita berdedikasi dan pandai menguruskan masa, diharap pelumba pelapis tidak mudah menyerah kalah walaupun bentuk fizikal serta kulit berbeza dengan pelumba lain,” katanya yang menghadiahkan kemenangan tersebut kepada isteri tercinta, Athiah Ilyana Abdul Samat.

Seorang lagi pelumba negara, Josiah Ng dibatalkan penyertaannya apabila didapati melanggar peraturan menghalang laluan Chris Hoy pada sesi kelayakan pertama menyebabkan pelumba Britain itu terjatuh.

Bagaimanapun, Josiah masih mempunyai peluang untuk memadam kekecewaan tersebut apabila akan beraksi dalam saingan pecut bersama Azizulhasni pada pukul 10 malam hari ini.

Tahun lepas dalam kejohanan yang sama di Pruzkow, Poland Azizulhasni gagal meraih sebarang pingat dalam acara keirin manakala bagi pecut dia memenangi pingat perak.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.