Rabu, Februari 10, 2010

Kes SMS ugut tiga Adun 9 Februari


Mahkamah Sesyen di sini, semalam memanggil Koperal Zulbahari Abdul Manan sebagai saksi pertama kes perbicaraan Datuk Dr Ahmad Ramzi Mohamad Zubir yang juga bekas Setiausaha Politik kepada bekas Menteri Besar Terengganu, yang menghadapi empat pertuduhan melakukan ugutan jenayah menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) tahun lalu.

Anggota polis Cawangan Jenayah, Stor Barang Kes Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Terengganu itu hadir memberi keterangan berhubung 37 barang kes diterimanya daripada pegawai penyiasat Asisten Superintendan Mohd Hadzwan Zulkefle pada 30 April tahun lalu.

Dalam keterangannya di hadapan Hakim M Bakri Abd Majid, Zulbahari berkata, dia diarahkan pegawai penyiasat untuk mendaftar barang kes iaitu telefon bimbit dan peralatan komputer.

Beliau berkata, empat daripada 37 barang kes terbabit sudah dikembalikan kepada pemiliknya mengikut Seksyen 413 Kanun Tatacara Jenayah.

Pihak pendakwaan diwakili Shahidani Abd Aziz, Norazimon Azumi dan Ooi Choo Geok, manakala pembelaan diwakili peguam Datuk Hazman Ahmad, Mohd Noor Mahmood dan Rosli Abd Rahman.

Perbicaraan bersambung semula hari ini dengan Zulbahari selaku saksi pertama daripada keseluruhan 22 saksi menyambung keterangannya.

Ahmad Ramzi yang bertanding kerusi Parlimen Marang pada pilihan raya umum ke-12 Mac 2008, sebelum ini mengaku tidak bersalah terhadap empat pertuduhan melakukan ugutan jenayah pada 4 Jun tahun lalu dan diikat jamin RM8,000 dengan dua penjamin.

Mengikut kertas pertuduhan, Ahmad Ramzi dituduh melakukan ugutan jenayah dengan mengancam mendatangkan kematian kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Paka, Mohd Ariffin Abdullah dengan niat menyebabkan kegentaran kepadanya di Kampung Kubang Parit, di sini, jam 11.20 malam, pada 13 April lalu.

Tertuduh juga didakwa melakukan perbuatan sama terhadap Adun Ajil, Datuk Rosol Wahid dan Adun Permaisuri, Abd Halim Jusoh di tempat dan tarikh sama.

Pertuduhan dilakukan mengikut Seksyen 507 Kanun Keseksaan dan sabit kesalahan boleh dipenjara sehingga dua tahun dan denda.

Tertuduh juga dituduh memfitnah bekas Setiausaha Sulit Kanan Menteri Besar, Wan Ahamad Wan Muda apabila menghantar SMS mengandungi ugutan jenayah dengan mengancam mahu mendatangkan kematian kepada Mohd Ariffin, Abd Halim dan Rosol melalui laman web.

Ia dilakukan menggunakan nombor telefon bimbit Wan Ahamad antara jam 11.21 malam dan 11.25 malam pada tarikh dan tempat sama.

Bagi kesalahan itu, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 500 Kanun Keseksaan dan sabit kesalahan boleh dipenjara sehingga dua tahun.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.