Jumaat, Februari 05, 2010

Dato Bandar Di Lantik


AZLAN MOHD. DAGANG


Semua Yang Dipertua (YDP) dan Ahli Majlis berkuasa tempatan (PBT) digesa ‘turun padang’ bagi meninjau dan menyelami segala masalah yang dialami rakyat.

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said berkata, mereka perlu komited dalam memikul amanah serta tanggungjawab bagi membantu memenuhi keperluan rakyat selain memastikan nasib rakyat terus mendapat pembelaan sewajarnya.

“Semua Ahli Majlis dan juga Yang Dipertua PBT kena ada sikap untuk ‘turun padang’, mereka kena sanggup bersusah payah dengan memantau keadaan rakyat di kawasan masing-masing.

“Mereka kena periksa masalah rakyat, kalau mereka tak lakukan tugas dengan amanah, saya tak dapat pertahankan mereka, rakyat harus mendapat pembelaan,” katanya ketika berucap pada Majlis Pengakuan Menerima Jawatan Datuk Bandar Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) dan YDP Majlis Daerah Marang (MDM) di sini hari ini.

Menurut Ahmad, segala masalah rakyat antaranya meliputi aspek kebersihan dan kemudahan asas perlu disedia dan ditingkatkan sejajar dengan usaha kerajaan negeri mengubah wajah pembangunan di Terengganu pada masa depan.

“Kerajaan negeri merancang pelbagai pembangunan fizikal untuk Terengganu termasuk menyusun semula pelan pembangunan di kawasan bandar dengan membina rumah-rumah kedai dan kediaman,” ujarnya.

Beliau juga menarik perhatian dengan cadangan pembinaan bangunan baru MBKT setinggi 18 tingkat berhampiran Pantai Batu Burok di sini yang dijangka mula dilaksanakan tahun ini.

Terdahulu itu, Ahmad menyaksikan majlis Pengakuan Menerima Jawatan Datuk Bandar MBKT yang baru, Datuk Azlan Mohd. Dagang bagi menggantikan Datuk Mat Razali Kasim yang kini sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri (Pembangunan).

Azlan sebelum ini pernah menerajui beberapa jabatan dan agensi kerajaan negeri ini termasuk sebagai Pengarah Unit Perancangan Ekonomi Negeri (UPEN) sebelum ke jawatan terakhirnya sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri (Pembangunan).

Pada majlis itu juga, Ibrahim Mohamad turut membuat pengakuan menerima jawatan sebagai YDP MDM yang baru menggantikan Mohd. Elias Nik yang kini menjadi Pengarah Institut Pembangunan Terengganu (TDI). Ibrahim sebelum ini merupakan bekas Ketua Penolong Pentadbir Tanah Hulu Terengganu.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.