Isnin, Januari 18, 2010

Terengganu Tangga Kedua Liga Super


PEMAIN Terengganu, Ashaari Shamsuddin (kiri) dihalang oleh dua pertahanan Pulau Pinang pada aksi di Kuala Terengganu kelmarin.

PERCATURAN jurulatih Terengganu, Irfan Bakti dengan memasukkan pemain kelahiran Sarawak, Joseph Kalang Tie bagi menggantikan K. Rajan di penghujung babak pertama telah membawa hasil.

Pada perlawanan di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah itu, Terengganu berjaya mengutip tiga mata penuh selepas membelasah Pulau Pinang 4-0 dalam saingan Liga Super.

Menariknya, semua empat gol yang dijaringkan Terengganu itu hadir pada babak k

edua masing-masing menerusi Firdaus Faudzi pada minit ke-59, Mohd. Ashaari Shamsudin (62), Joseph (82) dan Abd. Manaf Mamat minit ke-90.

Bagi Irfan, dia mengakui pemainnya gagal memberikan aksi terbaik pada babak pertama sebelum bangkit mengatur beberapa peluang untuk mencari gol pada babak kedua.

"Saya terpaksa mengeluarkan K. Rajan bagi memasukkan Joseph selepas melihat rentak permainan kami yang agak perlahan. Pemain kami terlalu terikut-ikutkan rentak permainan Pulau Pinang dan lebih banyak berkampung di kawasan sendiri.

"Namun, pada babak kedua, permainan lebih pantas disajikan pemain saya dan ia jelas memberi kesan apabila kami berjaya menjaringkan empat gol walaupun pada dasarnya kami berpeluang menjaringkan sehingga tujuh gol," jelas Irfan.

Mengulas mengenai prestasi Joseph, Irfan menyifatkan pemain yang dibeli dari Sarawak itu sebagai pemain yang berkualiti dan mampu memberi impak besar kepada persembahan Terengganu musim ini.

"Seperti yang saya cakap sebelum ini, semua pemain baru yang ada dalam skuad ini adalah pemain-pemain yang berkualiti.

"Kehadiran mereka di sini bukan hanya untuk memanaskan bangku simpanan kerana mereka adalah tonggak utama dan nadi pasukan ini.

"Sebagai contohnya, pasukan ini mempunyai penyerang baru dari Perlis, Firdaus yang kini telah menjaringkan dua gol. Kami juga diperkuatkan dengan kehadiran pemain kelahiran Sabah, Ronny Harun yang berperanan besar di jentera pertahanan.

"Bagaimanapun, secara keseluruhannya semua pemain dalam pasukan ini telah memberikan aksi terbaik mereka dan saya cukup bangga dengan semangat yang dipamerkan mereka," tambahnya.

Dalam pada itu, kemenangan yang dilakar di laman sendiri kelmarin membolehkan Terengganu melonjak ke tangga kedua liga dengan tujuh mata, dua mata di belakang Selangor.

Pada perlawanan pertama sebelum ini, Terengganu sekadar seri tanpa jaringan dengan Kelantan sebelum menang 3-1 ke atas Perak di Ipoh.


Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.