Selasa, Januari 19, 2010

Rumah Kedai Berusia 100 tahun Roboh


Deretan kedai lama dua tingkat di Jalan Bandar, Kuala Terengganu yang berusia 100 tahun mula dirobohkan, kelmarin.

Kini semuanya hanya tinggal kenangan.

Begitulah nasib yang menimpa deretan kedai lama dua tingkat di Jalan Bandar di sini.

Kedai-kedai yang berusia lebih 100 tahun itu akhirnya hilang daripada pandangan apabila ia mula dirobohkan beberapa hari lalu.

Rumah kedai yang sinonim dengan kegiatan perniagaan satu masa dahulu itu diroboh bagi memberi laluan kepada pembangunan semula bangunan perniagaan dan pejabat yang lebih sempurna.

Kesemua peniaga diarah mengosongkan bangunan tersebut oleh Lembaga Tabung Amanah Warisan Negeri Terengganu (LTAWNT) pada 13 Ogos lalu.

Difahamkan 35 kedai di bangunan dua tingkat itu dirobohkan walaupun mendapat bantahan ramai peniaga di kawasan tersebut.

Dakwa mereka, bangunan tersebut seharusnya dipelihara memandangkan ia menyimpan nilai-nilai sejarah seiring pembangunan Kuala Terengganu.

Bagaimanapun, mereka terpaksa akur apabila bermula minggu lalu operasi meroboh bangunan tersebut mula dijalankan oleh pihak berkuasa tempatan.

Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said dalam kenyataan akhbar sebelum ini berkata, tindakan meroboh bangunan tersebut penting agar bangunan usang dan uzur tidak lagi mengisi pemandangan di Kuala Terengganu.

Katanya, tidak timbul kerajaan negeri mengabaikan kepentingan peniaga asal di kedai tersebut dengan meroboh bangunan berkenaan.

"Kita telah memberi notis yang secukupnya kepada peniaga tersebut, maka tidak timbul soal kerajaan tidak realistik dalam arahan mengosongkan kawasan itu dalam masa yang telah ditetapkan," katanya.

1 ulasan:

azmi yusof berkata...

kenapa kita selalu mengabaikan sejarah..?kalopon bangunan itu usang, apa salahnya perindahkan facade bagunan tersebut.singapura yang maju pon mengekalkan bangunan lama..sedihla..bimbang nanti kuala terengganu dah tak de sejarahnya.takkan nak harap bukit puteri bercerita..

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.