Jumaat, November 20, 2009

Terengganu Terus Cemerlang Dalam UPSR

Terengganu mengekalkan kecemerlangan apabila muncul negeri terbaik Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) buat tahun kesembilan berturut-turut.

Daripada 23,944 calon, sebanyak 3,664 mendapat semua A (15.3 peratus) iaitu peningkatan sebanyak 1 peratus berbanding tahun lalu.

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said berkata, nilai gred purata juga meningkat kepada 2.22 mengatasi pencapaian tahun lepas dan nasional iaitu 2.33 manakala keputusan minimum C turut meningkat sebanyak 68.8 peratus berbanding tahun lepas sebanyak 68.6 peratus.

“Saya mengucapkan tahniah kepada semua pihak khususnya Pengarah Pelajaran Negeri, Arifin Embong yang bekerja keras dalam memastikan Terengganu terus mencapai kecemerlangan,” katanya.
Beliau menyatakan demikian dalam ucapan sebelum bertolak menunaikan haji di Lapangan Terbang Sultan Mahmud di sini, hari ini.

Sementara itu, Ariffin dalam sidang akhbar di pejabatnya kemudian berkata, beberapa mata pelajaran yang diduduki calon Sekolah Kebangsaan (SK) dan Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) turut menunjukkan peningkatan peratus mendapat A.

Katanya, antara mata pelajaran tersebut ialah Sains, Matematik, Bahasa Melayu 1, Bahasa Melayu 2 dan Bahasa Cina.

Beliau percaya peningkatan keputusan negeri ini dalam peperiksaan tersebut turut dibantu melalui penggunaan buku elektronik (e-Book) yang dibekalkan oleh kerajaan negeri sebelum ini.

“Melihat kepada keputusan tahun ini kebanyakan sekolah luar bandar menunjukkan peningkatan yang memberangsangkan berbanding tahun lalu,” katanya.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.