Rabu, November 25, 2009

Terengganu Nelang Sasar Treble

KEHADIRAN Irfan Bakti Abu Salim menyuntik semangat baru kepada pasukan bola sepak Terengganu untuk mengharungi saingan Liga Malaysia (Liga M) 2010.

Bekas jurulatih Perlis ini dianggap calon paling sesuai untuk membimbing skuad Terengganu Nelang bagi menggantikan tempat Ken Worden yang tidak disambung kontraknya.

Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT), Datuk Che Mat Jusoh berkata, pemilihan Irfan dibuat berdasarkan rekod cemerlang ketika membimbing beberapa pasukan sebelum ini.

"Saya harap Irfan akan membawa sinar baru kepada pasukan Terengganu dalam mengharungi Liga M tahun depan," katanya ketika ditemui pada majlis makan malam bersama media kelmarin.
Selain Perlis, Irfan pernah membimbing pasukan Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Telekom Melaka FC (TMFC) dan kelab Indonesia, Persipura Jayapura (2007).

Dengan pelantikan ini, Irfan menjadi jurulatih kesembilan Terengganu selepas Abdul Rahman Ibrahim, Mat Zan Mat Aris, Abdullah Mohammad, Ahmad Yunus Mohd. Alif, Tajuddin Nor, Marco Bilic dan Mohammad Nik.

Che Mat berkata, dia yakin dengan kehadiran Irfan dan gandingan pemain baru serta lama, Terengganu mampu menjadi salah sebuah pasukan yang digeruni musim depan.

Sementra itu, Irfan memberitahu, dia meletakkan sasaran awal untuk menduduki tiga tempat teratas dalam kempen Liga Super selain merangkul gelaran Piala FA dan Piala Malaysia.

"Dengan melihat senarai 21 pemain yang ada, saya yakin kami mempunyai keserasian dan saya berazam untuk memimpin mereka memenangi gelaran treble musim depan," katanya.

Bagaimanapun, katanya, dia perlu menguji barisan pemain skuad Penyu sebelum membuat sebarang strategi permainan untuk mencapai sasaran itu.

Jelasnya, kekuatan skuad itu hanya akan dinilainya selepas mereka mula mengadakan latihan pada 1 Disember ini.

Dalam pada itu, PBSNT menyenaraikan enam pemain baru bagi memantapkan pasukan itu.

Che Mat Jusoh berkata, dua daripada mereka adalah bekas pemain Sarawak itu iaitu penyerang Joseph Kalang Tie dan Ronny Harun (pertahanan).

Pemain-pemain lain ialah bekas pemain kebangsaan K. Rajan dan Helmi Remeli dari Kuala Muda Naza, Mohd. Firdaus Mohd. Faudzi (Perlis) dan Tengku Hasbullah Tengku Hassan (KL Plus).

"Kita juga sedang berunding dengan beberapa pemain termasuk nama-nama terkenal untuk memperkuatkan lagi pasukan ini tahun depan," tambahnya.

Katanya, Terengganu terpaksa mengugurkan tujuh pemain selepas mereka meminta dilepaskan meskipun masih mempunyai kontrak iaitu Mohd. Shazlkan Alias, Ismail Faruqi, Mohd. Shazlan Alias, Azlan Ismail, Ahmad Shahril Zakaria dan Md. Shahrul Ezrain.

Pemain yang dikekalkan adalah Abdul Manaf Mamat, Ahmad Nordin Alias, Che Kuah Ahmad Rsydi Amir, Harin Mohd. Safil, Mohamad Marzuki Yusof, Mohamad Sharbinee Allawee Ramli, Mohamad Zairi Hafiezi Idris, Mohamad Sharmiza Yusoff, Mohamad Muhaimin Omar, Muhamad Ashaari Shamsuddin, Wan Mohamad Aliff Wan Jasni, Zairo Anuar Zalani, Shahrizam Mohamad, Mohamad Hassan Basri Ahmad Ridzuan dan Tengku Hazman Raja Hassan.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.