Isnin, November 16, 2009

Pantai Tok Jembal Terhakis

Penduduk sepanjang pantai Tok Jembal di sini, meminta kerajaan negeri merangka pelan jangka panjang dengan menambak semula kawasan terhakis serta membina benteng pemecah ombak bagi menyelesaikan masalah hakisan yang semakin serius di kawasan itu.

Hakisan pantai yang semakin buruk menyebabkan nelayan terpaksa menanggung kerugian apabila peralatan menangkap ikan termasuk jentera penarik bot yang diletakkan di tepi pantai dihanyutkan ombak besar terutama ketika musim tengkujuh sekarang.

Selain kehilangan peralatan menangkap ikan, nelayan dan penduduk juga bimbang kerana hakisan sudah merebak hingga ke pinggir jalan sekali gus menumbangkan pokok yang mengindahkan kawasan pantai itu.

Seorang nelayan, Zulkifli Manan, 35, berkata dalam kejadian ombak besar terbaru Isnin lalu, dia dan beberapa rakan yang sedang berada di pondok di tepi pantai itu terpaksa bertungkus lumus menyelamatkan diri apabila air laut naik mendadak diikuti ombak besar.

“Dalam tempoh sekejap saja air sudah menenggelami kawasan ini dan apabila menyedari pelantar dan pondok ini akan roboh, kami berhempas pulas menyelamatkan pelbagai peralatan terutama bot gentian kaca dan pukat.


“Tetapi dalam keadaan getir itu, kami hanya sempat menyelamatkan bot gentian kaca dan terpaksa berputih mata apabila pukat dihanyutkan arus,” katanya ditemui di kawasan pantai itu, kelmarin.

Pengalaman menghadapi musim tengkujuh menyebabkan nelayan di kawasan itu lebih berhati-hati dan membuat persediaan termasuk membawa bot dan peralatan menangkap ikan ke darat walaupun keadaan itu tidak lagi dapat menghindarkan mereka daripada kerugian berikutan ombak ganas yang sudah menghakis sebahagian besar pantai itu, tambah Zulkiffli.

Kamal Hussin, 30, pula meminta kerajaan membina benteng pemecah ombak bagi mengelakkan hakisan bertambah teruk di kawasan pantai itu sekali gus memudahkan nelayan mencari rezeki tanpa dirundung kebimbangan peralatan menangkap ikan mereka akan dihanyutkan ombak.

“Setiap kali musim tengkujuh kami tidak dapat tidur lena kerana bimbang memikirkan ombak besar mungkin menghanyutkan bot kami di pantai,” katanya sambil menambah

Penduduk, Hasnordin Md Nor, 30, juga berharap kerja membina benteng pemecah ombak dan menambak pantai itu dapat disegerakan bagi mengelakkan hakisan lebih buruk hingga menghilangkan terus keindahan kawasan pantai itu yang sebelum ini menjadi antara destinasi riadah utama penduduk sekitar daerah Kuala Terengganu dan Kuala Nerus.

Sementara itu, Ahli Parlimen Kuala Nerus, Datuk Nasir Ibrahim Fikri ketika dihubungi menjelaskan pihaknya maklum dengan kejadian itu dan sudah meminta kerajaan negeri mengambil langkah sewajarnya bagi mengelakkan hakisan menghilangkan terus keindahan pantai Tok Jembal.

Katanya, kerajaan negeri perlu mengambil langkah segera untuk mengelakkan keadaan hakisan menjadi bertambah buruk hingga menjejaskan kehidupan nelayan serta merosakkan keindahan kawasan itu.

“Seperti yang dapat kita lihat semakin banyak pokok rhu yang mengindahkan kawasan ini menyembah bumi berikutan hakisan pantai yang semakin buruk. Jika keadaan ini tidak dibendung, jangan terkejut dalam tempoh dua atau tiga tahun akan datang tiada lagi pokok rhu dan padang menghijau di pinggir pantai ini sebaliknya bertukar menjadi kawasan berpasir,” katanya.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.