Selasa, November 17, 2009

Jalan Ke Lebuhraya Kenyir Rosak Teruk


Jalan sepanjang 128 kilometer bermula dari Felda Aring, Gua Musang, Kelantan ke Persimpangan Tasik Kenyir di sini belum diwartakan, tetapi lebih 250 pemandu kenderaan, termasuk lori kargo yang membawa bahan binaan termasuk simen, menceroboh jalan itu setiap hari.

Tindakan itu bukan saja membahayakan keselamatan pemandu kerana tidak dilindungi insurans, tetapi menyebabkan jalan sejauh kira-kira 16 kilometer bermula daripada Kampung Kuala Jeneris, di sini, mengalami kerosakan teruk.

Sehingga kini lebih 300 kereta penduduk tempatan dan pelancong mengalami kerosakan apabila terlanggar lubang besar kesan daripada tayar lori berat yang berulang alik menggunakan jalan berkenaan.

Turut mengalami kerosakan kenderaan rasmi Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas negeri, Rozi Mamat selepas terlanggar lubang dalam.

Rozi yang juga Ahli Dewan Undangan negeri (Adun) Telemong, mengakui jalan utama ke Tasik Kenyir rosak angkara pemandu kenderaan berat yang menceroboh jalan yang belum diwartakan kerajaan, walaupun Jabatan Kerja Raya (JKR) memasang papan tanda amaran jalan itu belum dibuka kepada semua lalu lintas.

“Bagi mengelak jalan itu mengalami kerosakan lebih teruk, JKR negeri dan daerah Hulu Terengganu membelanjakan kira-kira RM150,000 sejak Mac lalu untuk melakukan kerja menimbus lubang,” katanya.


Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kampung Basong, Mamat Mat Amin berkata, walaupun polis dan JPJ pernah mengadakan operasi termasuk mengambil tindakan mengeluarkan saman, tetapi tindakan itu seolah-olah tidak memberi kesan terhadap pemandu tegar.

“Pemandu kenderaan berat itu lebih licik apabila menghentikan kenderaan mereka di jalan yang belum diwartakan apabila menyedari polis atau JPJ mengadakan operasi. Saya cadangkan jalan ini ditutup terus supaya tidak ada kenderaan boleh masuk sehinggalah ia diwartakan kelak,” katanya.

Jalan dari Felda Aring ke Persimpangan Tasik Kenyir dibina sejak 2004, tetapi sehingga kini laluan yang diberi jolokan sebagai ‘jalan atas tasik’ itu belum diwartakan.

Jalan itu mula diceroboh pemandu kenderaan berat dari Gua Musang atau Simpang Pulai, Ipoh sejak Mac lalu untuk menghantar bahan binaan ke Kuantan, Pahang kerana menjimatkan masa perjalanan sehingga lima berbanding menggunakan laluan dari Besut, Terengganu ke Kuantan.

Pengarah JPJ negeri, Abdul Rahman Emang Anyie berkata, pihaknya ada menerima aduan mengenai kenderaan berat yang dianggap melakukan pencerobohan di jalan yang belum diwartakan minggu lalu dan mengambil tindakan termasuk mengeluarkan saman, tetapi pemandu tegar tetap mengulangi kesalahan sama.

“Tindakan ke atas pemandu kenderaan terbabit hanya boleh diambil ketika lori terbabit melalui jalan yang dilaporkan mengalami kerosakan,” katanya yang akan menghantar pegawai penguat kuasa untuk melakukan risikan

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.