Sabtu, Oktober 17, 2009

Terengganu Yakin Atasi Selangor

SELANGOR mungkin pasukan terhandal di negara buat masa ini, namun juara Liga Super dan Piala FA itu tidak digeruni Terengganu.

Malah, pengurus pasukan Pantai Timur itu, Shaikh Ahmad Tajuddin Shaikh Yusoff, berkata Terengganu dengan rela hati berjumpa Selangor di peringkat suku akhir Piala Malaysia, Selasa depan.

Katanya, jika tidak, masakan jurulatih, Ken Worden, membuat keputusan untuk menurunkan tenaga simpanan untuk membantu lima pemain utama dalam perlawanan Kumpulan B menentang Negeri Sembilan yang berkesudahan dengan Terengganu tewas 0-2.

“Walhal, kami sudah sedia maklum yang Terengganu berupaya menjuarai Kumpulan B sekiranya menang ke atas Negeri Sembilan dan dapat mengelakkan diri daripada bertemu Selangor di pusingan suku akhir.

“Memang bukan niat kami untuk sengaja tumpas tapi kami memilih untuk tidak menurunkan skuad terkuat untuk memberi peluang kepada pemain simpanan mendapat pengalaman bermain daripada wisel permulaan hinggalah ke penamat,” katanya.

Kata Shaikh Ahmad lagi, jadual pertandingan Piala Malaysia yang amat ketat memaksa jurulatih merehatkan beberapa pemain utama kerana ada di antara mereka yang sudah terlalu keletihan dan tertekan.

“Beberapa pemain yang sudah menerima dua kad kuning terpaksa direhatkan untuk tidak menghadapi risiko digantung perlawanan dan ada juga pemain yang kami tidak turunkan supaya mereka tidak mendapat kecederaan.

“Apa yang penting, pasukan kami kini bersedia untuk bertandang ke Stadium Shah Alam dan kami semua tidak akan melepaskan peluang untuk mengakhiri pembabitan Selangor dalam pertandingan yang pernah mereka juarai sebanyak 32 kali,” katanya.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.