Khamis, Oktober 15, 2009

TAX 1

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Terengganu akan membuka tawaran tender nombor pendaftaran kenderaan TAX 1 hingga TAX 999 bermula hari ini sehingga 3 November depan.

Pengarahnya, Abdul Rahman Embong berkata, orang ramai yang berminat untuk mendaftarkan nombor pendaftaran TAX boleh mendapatkan borang tender tersebut melalui JPJ negeri dan cawangan serta melalui laman web JPJ.

Katanya, setiap penender perlu meletakkan nilai bidaan dan deposit sebanyak 30 peratus (akan dipulangkan jika tidak berjaya) akan dikenakan daripada nilai tawaran tender serta caj perkhidmatan yang dikenakan sebanyak RM10.

Katanya, nombor pendaftaran TAX dijangka mendapat sambutan menggalakkan terutama kepada mereka yang meminati nombor-nombor tertentu untuk kenderaan masing-masing.

Beliau berkata, pada masa ini nombor pendaftaran TAN 1 merupakan tawaran bidaan tertinggi di negeri ini, malah turut mencatatkan harga paling tinggi ditawarkan di negara ini yang bernilai RM200,090.00.

''Nombor plat tersebut dibeli oleh individu dari Johor Bahru,'' katanya ketika ditemui di ibu pejabat JPJ di sini hari ini.

Mengenai kutipan pelbagai hasil, beliau berkata, sejak Januari hingga September lalu, sebanyak RM42.454 juta berjaya dikutip .

Katanya, hasil kutipan tertinggi dikutip ialah lesen kenderaan bermotor yang berjumlah RM27.165 juta diikuti lesen memandu kenderaan RM4.947 juta.

Abdul Rahman berkata, jumlah kutipan tersebut dijangka terus meningkat kepada lebih RM54 juta sehingga akhir tahun ini.

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.