Khamis, Oktober 22, 2009

Terengganu Negeri Selamat

Polis Kontinjen Terengganu berjaya menurunkan indeks jenayah sebanyak 12 peratus dan menyelesaikan 60 peratus kes sepanjang 10 bulan pertama tahun ini berbanding tempoh sama tahun lalu.

Jumlah itu bukan saja melebihi sasaran awal penurunan sebanyak 10 peratus daripada 4,741 kes tahun lalu kepada 4,276 kes tahun ini, malah membanggakan warga kerjanya dan orang awam sekali gus menjadikan Terengganu sebagai negeri selamat.

Ketua Polis negeri, Datuk Mohd Shukri Dahlan, berkata pencapaian memberangsangkan itu diperoleh hasil kerjasama padu semua lapisan masyarakat termasuk pembabitan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung; Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (Rela) dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) dalam membantu tugas polis membanteras dan membendung jenayah.

"Kita akan teruskan pendekatan polis dan masyarakat bersama mencegah jenayah menerusi pelbagai program dan kempen membabitkan pihak lain seperti bank, pelajar dan agensi kerajaan serta swasta.

"Mulai bulan depan, kita akan turun ke sekolah dan mengaktifkan semula Pegawai Perhubungan Sekolah untuk mengendalikan program seperti ceramah dan kempen di kalangan pelajar," katanya pada majlis sambutan Aidilfitri Polis Kontinjen Terengganu di sini, semalam.

Begitupun katanya, jumlah kes jenayah membabitkan remaja berusia antara 15 hingga 25 tahun masih lagi tinggi dan merangkumi 60 peratus daripada keseluruhan kes tahun ini.

Katanya, antara kes yang sering dikaitkan dengan golongan terbabit seperti samseng jalanan, dadah, curi dan rogol.

"Kebanyakan kes ini membabitkan remaja luar bandar dan ia berpunca kerana kurangnya pengawasan daripada ibu bapa.

"Ada kes samseng jalanan menunjukkan keluarga tidak ambil kisah dan tidak tahu ke mana anak mereka keluar pada waktu malam, jadi disebabkan tiada pengawasan inilah remaja bebas bergaul dan terpengaruh dengan rakan melakukan aktiviti tidak sihat," katanya.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.