Khamis, Oktober 22, 2009

Gol Selangor Terkena Tangan?

Namun, jurulatih Selangor, K. Devan masih berani menyatakan: "Kami akan ke perlawanan akhir. Anda peganglah kata-kata saya ini.

"Jika lawan boleh menjaringkan gol di sini, mengapa tidak kami pula melakukannya (apabila ke Kuala Terengganu, Sabtu ini) malah dengan kualiti pemain dan pasukan yang Selangor miliki.''

Naib juara 2008 di ambang tersingkir apatah lagi skuad Penyu lebih selesa kerana hanya perlu seri tanpa jaringan di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah nanti untuk mara ke separuh akhir berdasarkan peraturan gol di tempat lawan jika terikat secara agregat.

Malah, jika gol pendahuluan menerusi Amri Yahyah pada minit ke-21 yang seolah-olah terkena tangannya terlebih dulu dibatalkan pengadil, Selangor mungkin terpaksa berputih mata dalam perlawanan yang disaksikan hampir 10,000 penonton itu.

Rekod pertemuan terakhir mereka di Kuala Terengganu dalam Liga Super lalu menyebelahi tuan rumah 2-1 sekali gus menuntut Devan dan anak-anak buah memanfaatkan rehat tiga hari menjelang suku akhir kedua dengan sesi latihan yang lebih keras.

Jurulatih Terengganu, Ken Worden sendiri tidak percaya anak buahnya mampu mengekang kegarangan Selangor 1-1 apatah lagi tanpa membuat sebarang pertukaran pemain dalam suku akhir pertama bola sepak Piala Malaysia, kelmarin.

"Ia satu keputusan menakjubkan. Saya pun tidak percaya yang kami mampu bertahan dengan Selangor walaupun dalam beberapa segi, saya juga sedih (dengan bekas pasukan bimbingannya).

"Namun ia tidak membawa sesuatu makna yang istimewa kerana dapat menewaskan bekas pasukan saya cuma ia lebih bererti kerana beroleh keputusan yang positif buat Terengganu," katanya, semalam yang turut mengakui lega dapat menurunkan tiga pemainnya baru pulih daripada kecederaan urat pelipat lutut.

Gol penyamaan cantik pemain tengah, Zairo Anuar Zalani menerusi sepakan bebas sejauh 40 meter yang tidak dapat ditangkis Hamsani Ahmad, ternyata menyelamatkan Terengganu untuk mengharungi 90 minit lagi di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah dengan sedikit selesa.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.