Rabu, Oktober 28, 2009

Hi Jang Sikit Sangat Bekalan !

HASRAT Negeri Sembilan untuk membawa bekalan selesa ke aksi separuh akhir kedua Piala Malaysia tidak kesampaian apabila sekadar menang 1-0 ke atas Terengganu di Stadium Paroi, malam tadi.

Pelawat yang dibimbing Ken Worden yang masih meraikan kejayaan menewaskan juara Liga Super, Selangor menerusi sepakan penalti minggu lalu, nyata kental bertahan di benteng dan mengekang jentera serangan anak buah Wan Jamak Wan Hassan.

Mohd Zaquan Adha Abdul Radzak hampir meletakkan tuan rumah di depan seawal minit kelapan, namun tolakkannya selepas menerima hantaran Shahurain Abu Samah dinafikan tiang kiri gawang ketika penjaga gol Terengganu, Md Sharbinee Alawee sudah pun tertewas.

Saingan separuh masa jelas dikuasai tuan rumah sehingga pelawat dikerah berkampung di kawasan sendiri dengan meletakkan enam pemain di benteng dan hanya sesekali cuba mengacah Negeri Sembilan menerusi serangan balas kilat.

Keadaan itu menyukarkan barisan depan skuad Hoben Jang Hoben untuk merobek gawang pelawat yang menyaksikan separuh masa pertama berakhir dengan kedudukan terikat tanpa jaringan.

Selepas gagal menembusi gawang pelawat walaupun bertali arus menyerang pada separuh masa, akhirnya pemain pertahanan, Mohd Aidil Zafuan Abdul Radzak meletakkan Negeri Sembilan mendahului 1-0 selepas menanduk masuk tendangan sudut S Kunalan pada minit ke-50.

Mohd Zaquan hampir menggandakan jaringan dengan menanduk deras bola lambungan kapten pasukan, Mohd Rezal Zambery Yahya tetapi Md Sharbinee sempat melayangkan badan menepis bola keluar pada minit ke-67.

Pelawat terpaksa beraksi dengan 10 pemain selepas Hariri Mohd Safie diperintah keluar padang oleh pengadil, R Krishnan kerana mendapat kad kuning kedua sesudah mengasari Hairuddin Omar ketika saingan berbaki 10 minit.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.