Rabu, Oktober 28, 2009

Bantulah Hero Kita

KERAJAAN Negeri Terengganu akan membiayai segala perbelanjaan rawatan bekas pemain bola sepak negeri dan kebangsaan, Yahya Jusoh yang sedang menderita akibat penyakit lumpuh.

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, Datuk Rahin Mohd. Said berkata, kerajaan negeri akan berbincang dengan Yayasan Kebajikan Atlet untuk menanggung kos rawatan yang ditanggung Yahya nanti.

"Tindakan kerajaan itu sejajar dengan khidmat bakti dan sumbangan Yahya dalam sukan bola sepak baik pada peringkat negeri mahupun kebangsaan," katanya selepas melawat Yahya di Permin Jaya, Kuala Tereng- ganu semalam.

Pengerusi Eksekutif Yayasan Kebajikan Atlet, Datuk Paduka Dr. Mumtaz Jaafar dan bekas pemain bola sepak kebangsaan, Datuk Soh Chin Aun turut mengunjungi Yahya semalam.

Yahya, 57, merupakan pemain seangkatan Chin Aun dan Allahyarham Mokhtar Dahari, diserang penyakit lumpuh berikutan sakit tulang leher sejak dua minggu lepas.
Rahin berkata, kerajaan negeri memberi pengiktirafan sewajarnya kepada Yahya termasuk membantu empat orang anaknya jika perlu.

Beliau berkata, kerajaan negeri juga bersetuju memberi sumba- ngan RM10,000 kepada Yahya, yang akan disampaikan Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dengan segera.

Sementara itu, Mumtaz berkata, Yayasan Kebajikan Atlet akan membawa Yahya ke Kuala Lumpur dalam masa terdekat untuk menjalani pemeriksaan pakar mengenai penyakit yang dihidapinya.

Beliau berkata, semua kos untuk rawatan Yahya nanti akan ditanggung sepenuhnya oleh yayasan.

"Kami dapat tahu Yahya dalam keadaan tidak sihat, dan hari ini (semalam) kami datang untuk melihat dan memberi sokongan semangat kepada beliau," katanya.

Ketika zaman kegemilangannya pada era 70-an dulu, Yahya yang bermain pada posisi bek kanan, dianggap sebagai 'kereta kebal' skuad kebangsaan.

Dia memiliki keistimewaan melakukan 'overlapping' untuk membantu jentera serangan.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.