Sabtu, Ogos 01, 2009

T Team Pasti Kaut Habuan Juara Walaupun Kalah

MALAM esok, Harimau Muda bakal bergelar juara Liga Perdana 2009 jika mengalahkan Kuala Lumpur tetapi mereka terpaksa menerima hakikat tidak akan mendapat sebarang habuan sebaliknya pasukan di tangga kedua, T-Team akan tersenyum lebar apabila imbuhan juara akan masuk ke kantung mereka. akan melengkapkan jadual Liga Perdana 2009 dengan menentang Kuala Lumpur dan kemenangan akan menobatkan skuad bimbingan jurulatih Ong Kim Swee itu sebagai juara musim ini.

Mungkin kedengaran agak aneh apabila skuad bergelar juara tidak akan mendapat sebarang imbuhan yang ditawarkan kepada pasukan yang memenangi Liga Perdana tapi itulah hakikat yang terpaksa ditelan Harimau Muda.

Kalaupun di Stadium Nasional Bukit Jalil malam esok menyaksikan Harimau Muda menang sekali gus bergelar juara, mereka hanya boleh berbangga dengan gelaran semata-mata dan pasukan yang bakal tersenyum lebar ialah T-Team kerana walaupun menduduki tangga kedua, semua keistimewaan termasuk imbuhan selaku juara akan masuk ke kantung mereka.

Enggan perkara itu menimbulkan sebarang reaksi yang tidak diingini, Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Tempatan (JKPT) Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Che Mat Jusoh bingkas melerai semua persoalan yang dirasanya mungkin ditimbulkan banyak pihak.

Antara persoalan yang dijangka hangat ialah FAM pastinya dianggap bertindak tidak adil kepada Harimau Muda sedangkan barisan pelapis negara itu sudah berhempas pulas sepanjang musim dan usaha itu langsung tidak diberi ganjaran.


“Harimau Muda dibawa masuk ke Liga Perdana dengan tujuan pendedahan. Justeru, mereka tidak boleh diberikan hadiah imbuhan yang menjadi rebutan semua pasukan. Bukan kita mahu menganiaya Harimau Muda tapi semua syarat kemasukan mereka ke dalam Liga Perdana sudah diterangkan terlebih dulu.

“Harimau Muda mendapat keistimewaan yang tidak dikecapi pemain lain. Mereka tidak perlu mengharungi saingan liga bawahan seperti Piala FAM dan sebagainya sebelum layak ke Liga Perdana. Harimau Muda terus dibawa masuk ke Liga Perdana tanpa perlu bersusah payah seperti pasukan lain.

“Saya tidak begitu ingat akan butiran terperinci mengenai keistimewaan lain yang dimiliki Harimau Muda tapi apabila bercakap soal hadiah kemenangan selaku juara, saya mengesahkan bahawa mereka tidak akan menerima imbuhan berkenaan walaupun mengungguli liga musim ini.

“Mereka semua dibayar gaji oleh FAM dan saya berpendapat, apa yang dihulur FAM kepada mereka selama ini adalah sesuatu yang wajar. Mereka tidak boleh membantah sekiranya tidak diberikan imbuhan selaku juara,” kata Che Mat.

Masa depan Harimau Muda di dalam kancah bola sepak negara juga masih belum dapat diputuskan walaupun secara logiknya, setiap pasukan yang memenangi Liga Perdana akan mendapat tempat beraksi di Liga Super musim depan.

Jika FAM berhasrat untuk memberi pendedahan, Harimau Muda sepatutnya perlu diberikan peluang untuk menimba sebanyak mungkin pengalaman dan Liga Super adalah tempat terbaik untuk mereka.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.