Sabtu, Ogos 01, 2009

Dua Kasut Emas Bakal Milik Terengganu?

DUA pemain Terengganu berpeluang untuk membawa pulang anugerah Kasut Emas yang menjadi rebutan dalam saingan Liga Malaysia (Liga M) musim ini.

Berdasarkan kedudukan semasa, pemain tengah Terengganu, Mohd. Ashaari Shamsu- din dan penyerang sensasi T-Team, Mohd. Haris Safwan Kamal berpeluang untuk meme- nangi anugerah itu.

Ini kerana kedua-dua pemain itu kini memimpin carta teratas dalam senarai penjaring terbanyak, masing-masing dalam kempen Liga Super dan Liga Perdana.

Bagaimanapun, nasib Mohd. Ashaari akan ditentukan pada perlawanan terakhir Liga Super menentang Negeri Sembilan di Stadium Tunku Abdul Rahman, Paroi malam ini.

Selain perlu menambah jaringan, dia juga berharap pencabar terdekat, Nizaruddin Yusof (Perlis) dan Indra Putra Mahayuddin (Kelantan) tidak menambah jaringan mereka.

Setakat ini, Mohd. Ashaari dan Nizaruddin berkongsi kedudukan teratas dengan 16 gol manakala Indra Putra mengekori rapat di belakang dengan 14 gol.

HARIS (kiri) telah merekodkan 23 gol dalam kempen Liga Perdana musim ini.

Namun pemain Perak, Razali Umar Kandasamy dan Amri Yahyah dari Selangor yang telah menjaringkan 13 gol juga berpeluang untuk memintas kedudukan itu.


Bagaimanapun, trofi Kasut Emas dalam kempen Liga Perdana hampir pasti menjadi milik Mohd. Haris Safwan.

Bekas penyerang kebangsaan yang memakai jersi No. 23 untuk pasukan T-Team ini telah menjaringkan 23 gol, lapan gol di hadapan pencabar terdekat, Ahmad Shakir Mohd Ali.

Ketika saingan liga cuma berbaki satu perlawanan, adalah mustahil untuk penyerang Harimau Muda itu menjaringkan lapan gol, sekali gus memintas kedudukan Mohd. Haris Safwan.

Jurulatih T-Team, Che Ku Marzuki Che Ku Mohd. Nor berkata, Mohd. Haris Safwan yang tidak diturunkan ketika membelasah Sabah 4-1, Rabu lalu sudah pulih daripada kecederaan.

Katanya, dia akan memikul tugas penting pada perlawanan terakhir liga bertemu Shah- zan Muda di Stadium Darul Makmur, Kuantan esok.

"Mohd. Haris Safwan akan mengetuai jentera serangan pasukan pada perlawanan menentang Shahzan Muda esok.

"Pertemuan itu dianggap penting kerana selain ingin memastikan dia membawa pulang trofi Kasut Emas, kami juga berazam untuk menjadi juara liga," katanya.

Namun, T-Team hanya akan dinobatkan sebagai juara liga sekiranya mereka berjaya menewaskan Shahzan Muda dan Harimau Muda tumbang kepada Kuala Lumpur di Stadium Nasional, Bukit Jalil.

Musim lalu, kedua-dua trofi Kasut Emas ini dimenangi pemain import iaitu penyerang Kedah, Marlon Alex James (Liga Super) dan Mouhamadou Moustapha dari Kelantan (Liga Perdana).

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.