Rabu, Jun 03, 2009

Kancil Saya Tertindih

“Semuanya berlaku sekelip mata, saya dikejutkan dengan bunyi bingit seperti enjin kapal terbang tetapi selepas menoleh ke belakang saya tergamam seketika apabila melihat kira-kira 30 peratus dari Stadium Sutan Mizan rebah ke bumi kira-kira jam 9.30 pagi.

“Saya panik melihat kejadian itu dan hanya mampu mengucap. Saya rasakan seperti masa terhenti seketika dan bertambah panik apabila mendapati Perodua Kancil saya yang diletak di sejak jam 8 pagi turut tertimbus dalam runtuhan itu,” kata Hanafiah Osman, 27, yang ketika itu berada kira-kira 50 meter dari tempat kejadian.

Hanafiah yang ditugaskan untuk menyelenggara tiang lampu di stadium menyifatkan runtuhan yang berlaku adalah kecuaian dan sikap lepas tangan pihak berkaitan ketika menjalankan kerja pembinaan.

“Saya bersyukur kerana kejadian tidak membabitkan kehilangan nyawa atau kecederaan pengunjung atau kakitangan.“Bagaimanapun, saya mesti berjumpa dengan pihak terbabit menuntut ganti rugi RM20,000 bagi membaiki semula kereta yang tertimbus dalam runtuhan itu,” katanya.

Seorang lagi pengunjung, Mohd Sharul Halim, 22, berkata dia hampir terbabas ketika menaiki motosikal melalui jalan hadapan stadium berkenaan.

Menurutnya, ketika perjalanan pulang ke rumahnya di Batu Rakit dia melihat detik mencemaskan itu dan terpaksa menekan brek motosikalnya secara mengejut kerana terpaku melihat runtuhan itu.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat negeri, Pauzan Ahmad, berkata pihaknya menerima panggilan mengenai kejadian itu kira-kira jam 9.45 pagi dan tiga pasukannya yang terdiri daripada 25 anggota tiba di tempat kejadian tujuh minit kemudian.

“Selepas memeriksa semua lokasi kejadian tiada mangsa maut ataupun cedera ketika kejadian itu dilaporkan. Sebuah kereta dan tiga motosikal terperangkap dalam runtuhan itu,” katanya.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.