Ahad, Mei 10, 2009

Panorama Cafe di Puncak Bukit Pak Apil

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemajuan Awam Negeri, Encik Yahya Khatib, berkata bagi tujuan sama, kemudahan tempat letak kereta bawah tanah mengandungi 300 lot di Shahbandar, turut disediakan.

Beliau berkata, bagi menaikkan imej Terengganu supaya terus gah di mata pelancong, kerajaan negeri turut membina restoran di puncak Bukit Pak Apil, Kuala Terengganu yang dinamakan `Panorama Cafe’.

Selain restoran, di puncak itu nanti bakal menempatkan menara tinjau, laluan berjalan kaki, kawasan riadah dan tandas. Projek yang membabitkan kos RM7.5 juta itu dijangka siap akhir 2010.

Menurutnya, sepanjang tempoh setahun bandar Kuala Terengganu dinaiktaraf sebagai bandar raya, pelbagai pembangunan disediakan MBKT bagi keselesaan penduduk tempatan. “Kerajaan negeri membelanjakan RM44 juta bagi tujuan pembangunan di kawasan pentadbiran MBKT sepanjang tahun lalu,” ujarnya.

Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) sedang membina jalan raya berkembar bernilai RM60 juta yang menghubungkan Jalan Balik Bukit ke Pulau Warisan, Kuala Terengganu.Projek berskala besar itu bakal memberi kemudahan kepada penduduk tempatan dan pelancong untuk berkunjung ke pulau itu yang menempatkan pelbagai khazanah dan kebudayaan Terengganu.

Selain ke Pulau Warisan, jalan sepanjang 700 meter itu bakal menjadi laluan pilihan pengguna ke beberapa destinasi lain termasuk Pasar Besar Kedai Payang, Bazar Warisan, Dataran Shah Bandar dan Bukit Puteri.

Jalan raya berkembar yang bermula dari Jalan Balik Bukit dan berakhir di Jalan Banggol itu, dijangka siap sepenuhnya awal tahun depan.

Apabila siap kelak, ia akan membawa imej positif di mata pelancong yang sering merungut dengan menyatakan jalan ke pusat bandar kini bertambah sibuk.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.