Khamis, April 23, 2009

Ketua sayap Umno Besut dakwa kena perangkap

Ketua ketiga-tiga sayap Umno Bahagian Besut mendakwa mereka diperangkap bagi menandatangani surat aku janji menyokong Menteri Besar, Datuk Ahmad Said ketika menghadiri majlis perjumpaan khas parti itu di Kuala Terengganu malam kelmarin.

Ketua Pemuda Umno bahagian, Mahadi Musa, Engku Naimah Engku Taib (Wanita) dan Che Senah Sulaiman (Puteri) melahirkan rasa dukacita dan terkejut dengan dakwaan pihak tertentu menyatakan semua pemimpin sayap berkenaan yang hadir dalam mesyuarat itu menyokong kepemimpinan Ahmad.

Pada sidang media di sini, semalam, mereka tampil memberi perakuan menolak kepemimpinan Ahmad untuk menerajui pentadbiran kerajaan negeri, serta menyokong tindakan 10 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) memboikot sidang DUN selepas tiga daripada mereka menerima khidmat pesanan ringka (SMS) ugutan bunuh.

Mengulas mengenai mesyuarat khas itu, Mahadi berkata, pemimpin Umno negeri dijemput menerusi SMS untuk menghadiri pertemuan yang diatur Badan Perhubungan Umno Negeri tetapi tidak dinyatakan mereka perlu menandatangani aku janji sokongan terhadap Ahmad.

“Pada malam itu, secara tiba-tiba semua yang hadir diarah menandatangani surat aku janji sebagai tanda sokongan padu terhadap Ahmad,” katanya.

Mahadi berkata, Pemuda Umno Besut juga kesal dengan tindakan badan perhubungan Umno negeri yang tidak menjemput Ketua Umno bahagian itu, Datuk Seri Idris Jusoh hadir sama pada mesyuarat berkenaan.

“Lebih menghairankan ialah ketua Puteri juga tidak dijemput tetapi ada pihak tertentu yang menandatangani surat aku janji sokongan itu bagi pihaknya,” katanya.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.