Rabu, April 15, 2009

10 ADUN terpaksa ponteng- Dapat SMS ugutan ‘tak sayang nyawa’

"Baik Yang Berhormat (YB) jangan teruskan niat YB. YB tak sayang nyawa?"

Gara-gara menerima khidmat pesanan ringkas (SMS) yang berbentuk ugutan itu, 10 orang wakil rakyat Barisan Nasional (BN) enggan menghadiri Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) di Wisma Darul Iman, semalam.


Sebaliknya, mereka berkumpul di Hotel Felda yang terletak kira-kira tiga kilometer dari wisma tersebut sejak pukul 9 pagi atas alasan bimbang keselamatan mereka terancam.

SMS itu kononnya dihantar oleh seorang pegawai kanan Menteri Besar, Datuk Ahmad Said.

Kesemua mereka ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ajil, Datuk Rosol Wahid; Muhammad Ramli Nuh (Tepoh); Mohd. Zawawi Ismail (Kuala Berang); Abdul Halim Jusoh (Permaisuri); Datuk Din Adam (Bukit Besi); Alias Abdullah (Alor Limbat); Zakaria Abdullah (Paka); Ramlan Ali (Jabi); Datuk Seri Idris Jusoh (Jertih) dan Mohd. Pehimi Yusof (Kota Putera).

Bagaimanapun, Ahmad dan semua 10 anggota Exco serta lapan ADUN Pas menghadiri Sidang DUN Ke-12 selama tiga hari yang berakhir hari ini.


Menurut Rosol, tindakan itu terpaksa diambil selepas beliau, Abdul Halim serta Zakaria menerima SMS ugutan daripada dua nombor berbeza pada pukul 11.21 malam kelmarin.

Ujarnya, ia dipercayai ada kaitan dengan khabar angin bahawa beberapa ADUN akan membentangkan usul undi tidak percaya terhadap kepimpinan Menteri Besar pada sidang kali ini.

Ekoran itu katanya, dua laporan dibuat di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Terengganu manakala satu lagi di Balai Polis Ajil, Hulu Terengganu malam kelmarin.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.