Ahad, Oktober 19, 2008

Kuda Yang Di Pertuan Agong Sampai

KELOMPOK pertama 15 kuda yang dijadual menyertai Kejohanan Kuda Lasak Dunia (WEC) FEI bulan depan, termasuk yang akan ditunggang Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin, selamat tiba di Kuala Terengganu, semalam.

Kuda berkenaan, empat dari Oman, enam dari Australia dan seekor dari New Zealand serta empat dari Malaysia sendiri, tiba di Lapangan Terbang Sultan Mahmud Kuala Terengganu dengan pesawat Airbus A300 dari Sydney dan Dubai menerusi Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Tumpuan terarah kepada kuda baka Arab yang diberi nama Taljari Moon Pharoah yang akan ditunggang Tuanku Mizan. Zainal Abidin. Kuda itu tiba dari Sydney bersama seekor lagi kuda milik Tuanku Mizan, Ibrahim Pascha Larzac. Tuanku Mizan adalah antara 12 penunggang Malaysia yang layak menyertai perlumbaan sejauh 160km itu.

Kelompok kuda itu dipindahkan dari ruang yang dikhaskan dalam pesawat ke trak kuda bagi dibawa ke kandang masing-masing di Taman Endurance Antrabangsa Terengganu (TIEP).
WEC FEI akan diadakan di TIEP di Lembah Bidong yang terletak berdekatan persisiran pantai kira-kira 30km dari Kuala Terengganu.

TIEP disifatkan sebagai satu daripada tiga taman endurance terhebat di dunia, dengan bakinya terletak di Timur Tengah. Gelanggang itu sudah mengharungi pelbagai ujian, termasuk menjayakan acara ujian WEC FEI (Cabaran Endurance Piala Sultan Terengganu 2007).

Kelompok kedua tiba menerusi pesawat C130 pada sebelah petangnya. Hari ini, dua lagi kelompok kuda dijadual mendarat di lapangan terbang sama, dengan 30 kuda dibawa dengan pesawat B747.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.