Rabu, Oktober 22, 2008

Kerana Elektrik ... Mamat Sengsara

Jika ditakdirkan perlu mengosongkan rumah, Mamat Abdullah, 61, sanggup berbuat demikian tetapi meletakkan beberapa 'syarat' yang perlu dipenuhi iaitu status permohonan tanahnya benar-benar telah diluluskan.

Katanya, sehingga kini beliau tidak dimaklumkan mengenai status permohonan tanah di Gemuruh dekat sini seperti dilaporkan sebelum ini.Malah, jika benar tanah itu telah diberikan kepadanya, beliau sanggup berpindah ke tempat baru itu asalkan mendapat bekalan elektrik dan beberapa syarat lain.

"Saya sanggup pindah kalau kena dengan tempatnya," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.Jelas Mamat, sebelum berbuat demikian, beliau juga perlu melihat dahulu tanah yang didakwa miliknya dan jika ia bersesuaian, perkara tersebut boleh dirunding.

Beliau juga memikirkan sekiranya perlu berpindah, bagaimana mahu membina rumah barunya itu sedangkan beliau tidak mempunyai sumber kewangan mencukupi."Paling kurang kalau hendak pindah dan buat rumah baru kena ada RM5,000 tetapi jika saya diberikan bantuan rumah, lainlah mungkin boleh pindah terus," ujarnya.

Kosmo! semalam melaporkan rumah Mamat boleh diroboh memandangkan beliau mendirikannya di atas tanah kerajaan tanpa kebenaran dan ia menyebabkannya tidak mendapat bekalan elektrik.
Namun bagi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tepuh, Muhamad Ramli Nuh, pihaknya tidak akan berbuat demikian dan sebaliknya mahu mencari jalan penyelesaian terbaik.

Dalam pada itu Mamat berkata, pada Selasa minggu hadapan satu majlis pertunangan dijangka berlangsung melibatkan cucunya yang dijangka berkahwin Mac nanti.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.