Jumaat, Oktober 10, 2008

Gara-gara Cinta Internet

Bermodalkan kata-kata cinta yang dijaja di laman web mencari teman, satu kegiatan memperdaya dan menipu wang daripada mangsa yang kemaruk asmara kini dipercayai semakin berleluasa.Akibat kegiatan yang dirancang dengan teliti itu, tiga orang mangsa dari negeri ini akhirnya termakan perangkap yang dipasang suspek.

Menurut Pemangku Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial negeri, Deputi Supritendan Ab. Rahim Ab. Razak, dalam kejadian pertama, seorang lelaki menjadi mangsa apabila membelanjakan wang sebanyak RM5,460 demi wanita yang dikenalinya di laman internet.
Ab. Rahim berkata, mangsa berusia 43 tahun itu mula mengenali suspek yang menggunakan nama 'Aishah Moktar' pertengahan bulan lalu.

Ujarnya, selepas bersembang di laman tersebut, mangsa dipercayai terpesona dan jatuh cinta dengan Aishah selepas melihat wajah cantik wanita tersebut melalui gambar yang dipapar di laman sembang miliknya.

Katanya, semasa bersembang di laman itu, wanita ayu yang berusia 30 tahun dan mendakwa tinggal di London kononnya mahu menghantar jam tangan, cincin emas, komputer riba dan wang tunai 10,000 pound sterling sebagai tanda perkenalan pada 20 September lalu.

"Bagaimanapun, pada 25 September lalu, dia menerima panggilan seorang lelaki mendakwa pekerja syarikat penghantaran yang meminta mangsa memasukkan wang sebanyak RM3,460 sebagai bayaran cukai Kastam untuk membawa masuk hadiah tersebut."Mangsa telah memasukkan wang berkenaan pada hari yang sama," katanya pada sidang media di pejabatnya di sini semalam.

Ab. Rahim berkata, pada 4 Oktober lalu, mangsa sekali lagi diminta memasukkan wang sebanyak RM5,239 oleh pekerja syarikat tersebut untuk bayaran insurans hadiah yang dikirim Aishah, tetapi mangsa membayar RM2,000 sahaja.

Merasakan ada sesuatu yang tidak kena, mangsa yang bekerja sendiri itu cuba menelefon pihak Kastam menanyakan barangnya."Pihak Kastam memberitahu tiada barang yang dimaksudkan dan menjelaskan mangsa telah ditipu kerana sudah banyak kes berkenaan dirujuk kepada pihaknya dan menasihati mangsa supaya membuat laporan polis," katanya.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.