Jumaat, Oktober 24, 2008

Baka Arab pilihan penunggang

KUDA daripada baka Arab serta kuda kacukan Arab dengan baka lain atau dinamakan Englo yang berumur antara enam dan 12 tahun menjadi pilihan kebanyakan penunggang yang menyertai Kejohanan Endurance Dunia (WEC) yang akan berlangsung di Taman Endurance Antarabangsa Terengganu (TIEP) di Lembah Bidong, Terengganu pada 6 hingga 9 November ini.

Pengurus projek penyertaan atlet Malaysia WEC 2008, Mohd. Din Mat berkata bukan semua jenis kuda berkemampuan atau memiliki daya ketahanan yang tinggi untuk merentasi jarak perlumbaan sejauh 160km itu.

"Kejohanan ini adalah acara yang paling sukar kerana ia menguji daya ketahanan kuda dan penunggangnya kerana kejayaan bergantung kepada gandingan fizikal serta mental penunggang dan kuda menghabiskan perlumbaan dalam jarak yang ditetapkan," katanya.
Mohd. Din berkata pemilihan kuda dari baka Arab dan Englo dibuat kerana ia mempunyai daya ketahanan yang tinggi berbanding kuda daripada baka lain.

Katanya pasukan negara turut mengunakan kuda dari baka Arab dan Englo bagi memastikan kuda itu mampu untuk menamatkan perlumbaan."Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin yang menyertai kejohanan itu turut menunggang kuda dari baka Arab yang diberikan nama Taljari Moon Pharoah dan Ibrahim Pascha Larzac," katanya.

Menurutnya selain dari aspek fizikal dan baka, kuda itu juga perlu mendapat Sijil Kelayakan Penyertaan (COC) daripada Persekutuan Ekuestrian Antarabangsa untuk layak menyertai kejohanan dwi-tahunan itu.Mohd. Din berkata bagi menjaga keseimbangan kuda, makanan khas diperlukan untuk menjaga prestasi setiap kuda.

"Jenis makanan khas yang biasanya diberikan ialah Cuibes, Haven, Chaff dan banyak jenis lagi bergantung kepada pemilihan yang dibuat pasukan," katanya.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.