Selasa, Jun 01, 2010

Parkir Yang Tak Mencukupi


Lebih 500 peniaga di Pasar Besar Kedai Payang di sini mengeluh dan bimbang dengan masa depan kerana masalah tempat meletak kereta yang terhad dikenal pasti menjadi antara punca menyebabkan perniagaan mereka kini semakin merosot.

Peniaga mendakwa keadaan menjadi bertambah buruk sejak beberapa tahun lalu apabila banyak pembinaan bangunan baru di sekitar kompleks beli-belah itu menyebabkan pengunjung kehilangan tempat meletak kereta, mengelak daripada mengunjungi pasar besar itu.
Ketiadaan tempat meletak kereta menyebabkan ramai pelanggan membatalkan hasrat mengunjungi pasar besar itu kerana tidak sanggup berjalan jauh bersama barangan yang dibeli.

Seorang peniaga, Ara Sidek, 42, berkata keadaan bertambah buruk ketika hujung minggu, cuti sekolah dan musim perayaan apabila kawasan sekitar pasar sesak dengan trafik hingga menyebabkan pengunjung beredar membeli-belah di kawasan lain.

“Ramai pengunjung terpaksa meletak kenderaan di bahu jalan dan tempat tidak dibenarkan hingga menyebabkan kesesakan trafik,” katanya sambil menambah kehadiran peniaga buah pada waktu petang yang berniaga di ruang letak kereta memburukkan lagi keadaan.

Ara yang sudah lapan tahun berniaga di situ berkata, sebelum ini dia mempunyai pelanggan antara 250 hingga 350 sehari, tetapi sejak masalah tempat letak kereta yang semakin meruncing empat tahun lalu, bilangan pelanggan berkurang kepada antara 80 hingga 100 orang saja.
Peniaga barangan runcit, Shima Mohammad, 35, berkata ruang tempat letak kereta di tingkat tiga dan empat di kompleks itu sudah dipenuhi kenderaan milik peniaga dan pekerja, sekali gus tiada ruang lagi untuk pengunjung mahu membeli-belah di pasar itu.

“Masalah tempat letak kereta di sini memang kritikal sejak beberapa tahun lalu berikutan pembangunan di sekeliling kawasan ini hingga menghapuskan semua kawasan letak kereta terbuka dan jika masalah itu tidak ditangani segera, kami bimbang pasar ini tidak lagi menjadi pilihan pengunjung,” katanya yang sudah 10 tahun berniaga di situ.

Katanya, tindakan Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) menjadikan kawasan sekitar kompleks itu sebagai lot niaga makanan terutama pada Ramadan menyebabkan pelanggan terus menjauhi pasar itu.

Pengunjung, Mazita Mad Din, 47, berkata setiap kali ke pasar itu dia terpaksa menunggu lebih sejam untuk meletak kereta kerana ruang yang ada sangat terhad selepas beberapa medan letak kereta terbuka di sekitar kawasan itu dibina bangunan.

Beliau berkata, jika terpaksa datang ke pasar itu, dia perlu membawa rakan untuk menunggu di kereta bagi mengelak disaman pihak berkuasa kerana meletak kereta di tempat tidak dibenarkan.

“Kesukaran mencari tempat letak kereta menyebabkan saya serta ramai lagi pelanggan serik ke Pasar Besar Kedai Payang, sebaliknya kami lebih senang membeli barangan keperluan dapur di pasar raya besar lain sekitar bandar raya ini,” katanya.

Sementara itu, Setiausaha MBKT, Samiun Salleh, berkata pihaknya menyediakan ruang meletak kenderaan mencukupi di kompleks itu tetapi sebahagian besar pengunjung tidak mahu menggunakan tempat letak kereta berbayar, sebaliknya meletak kereta di tepi jalan

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.