Rabu, April 14, 2010

Jemaah Haji Selatan Thai Guna LTSM

Kerajaan Terengganu bercadang untuk menjadikan Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) di sini sebagai lokasi penerbangan jemaah haji dari selatan Thailand iaitu Pattani, Yala dan Narathiwat, kata Menteri Besar, Datuk Ahmad Said.

Ahmad Said berkata, beliau sudah berunding dengan rakannya di Thailand untuk membawa jemaah haji dari sana melalui LTSM.

Katanya, ia kerana jika rakyat di Selatan Thailand hendak menunaikan fardhu haji melalui Lapangan Terbang Bangkok, ia akan mengambil masa perjalanan antara 18 dan 22 jam untuk sampai ke ibu kota Thailand itu, namun menerusi LTSM di sini ia cuma mengambil masa kira-kira enam jam saja.

"Bagaimanapun jemaah haji Thailand yang hendak ke Makkah itu mesti melalui visa yang dikeluarkan negaranya," katanya.

Sementara itu, Ahmad Said berkata, kedatangan pelancong ke Tasik Kenyir sangat mengkagumkan apabila ia meningkat dari setahun ke setahun di mana pada tahun 2007 bilangan pelancong ke tasik terbesar buatan manusia itu cuma seramai 93,000 orang saja.


"Bilangan itu terus melonjak kepada 133,000 pada 2008 manakala pada tahun lepas ia bertambah hampir 60,000 orang kepada 190,000," katanya.

Beliau berkata, dengan peruntukan kira-kira RM100 juta bagi menambah tempat-tempat penginapan, membina jeti pelancongan serta pembukaan beberapa buah taman di kawasan itu, kerajaan negeri berharap sasaran untuk menarik kira-kira 300,000 pelancong ke kawasan itu akan menjadi kenyataan

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.