Ahad, Mac 14, 2010

Terengganu Kejor Selangor


2010/03/14

ABDUL Manaf Mamat (kanan) diasak  pemain Pahang, Mohd Fadrizul Zakaria dalam perlawanan   di Kuala Terengganu,  malam tadi.
ABDUL Manaf Mamat (kanan) diasak pemain Pahang, Mohd Fadrizul Zakaria dalam perlawanan di Kuala Terengganu, malam tadi.

Tewaskan Pahang di laman sendiri, kumpul 20 mata

ZAIRO Anuar Zalani muncul wira Terengganu apabila menjaringkan satu gol dan mencipta gerakan jaringan kedua untuk menang 2-0 ke atas Pahang, dan membolehkan skuad Penyu terus merapatkan jurang kepada tiga mata di belakang pendahulu Liga Super, Selangor.

Kemenangan di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, malam tadi menyaksikan Terengganu mengumpul 20 mata manakala Selangor - yang seri tanpa jaringan dengan Kelantan kelmarin - kekal di persada liga dengan 23 mata. Zairo Anuar menyempurnakan penalti sejurus sebelum rehat selepas penjaga gol Pahang, Mohd Rosfaizul Anuar Ali dikenakan kad merah oleh pengadil Anuar Che Husin kerana mengasari Joseph Kalang Tie.

Terengganu seharusnya membuka jaringan lebih awal menerusi Ashaari Samsuddin pada minit ke-12 dan 23 namun gagal menewaskan Rosfaizul yang agresif di kubu terakhir Pahang hingga menyebabkannya dibuang padang.

Pada babak kedua, Ashaari sekali lagi dinafikan peluang apabila tendangan penaltinya pada minit ke-64 sekadar terkena palang, walaupun penjaga gol gantian, Wan Mohd Asri Wan Teh sudah tertewas.

Tiga minit selepas itu, ketua pasukan Terengganu, Marzuki Yusuf menanduk gol kedua tuan rumah yang bermula dengan sepakan sudut Zairo. Kedudukan 2-0 kekal hingga wisel penamat.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.