Isnin, Februari 08, 2010

Velodrom Di Terengganu


Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ahmad Shabery Cheek menyambut baik hasrat Kerajaan Negeri Terengganu merealisasikan pembinaan velodrom di Dungun sebagai menghargai jasa pelumba basikal negara, Azizulhasni Awang.

Beliau berkata, pihaknya menyerahkan kepada kerajaan negeri untuk memilih kawasan yang sesuai dan pembinaaan velodrom itu kelak akan turut dilengkapkan dengan kemudahan sukan lain seperti gelanggang pelbagai guna.

''Saya gembira mereka dapat kenal pasti tempat yang lain dan kalau boleh di Dungun. Bagaimanapun, saya tidak dimaklumkan lagi dan saya serahkan kepada pihak berkuasa di sana,'' katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Gelanggang Rakyat dan Karnival Belia dan Sukan Parlimen Hulu Langat di sini, semalam.

Kelmarin, Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri Terengganu, Datuk Abdul Rahin Mohd. Said berkata, pembinaan velodrom itu kekal di Dungun kerana kerajaan kini mempunyai tapak alternatif iaitu tanah seluas lapan hektar di Kampung Che Lijah.

Sebelum ini, cadangan kerajaan untuk membina velodrom di kawasan lapang di Sura, Dungun mendapat bantahan penduduk setempat kerana menganggap ia akan mengambil tanah dan mengganggu tempat anak muda beriadah.

Cadangan membina velodrom di Dungun itu diumum Shabery tahun lepas sebagai menghargai jasa Azizulhasni yang mengharumkan nama negara di peringkat dunia dalam sukan lumba basikal.

Menurut Shabery, pihaknya memilih untuk membina velodrom di Dungun adalah sebagai menghargai penduduk di daerah itu yang melahirkan jaguh basikal negara sehebat Azizulhasni.

''Kalau boleh kita hendak melahirkan lebih ramai jaguh yang hebat seperti Azizul dan di Dungun sahaja sudah terdapat beberapa kumpulan basikal yang semakin meningkat naik.

''Malah ada di kalangan anak-anak Terengganu ini telah berjaya melonjakkan kemampuan mereka sehingga ke peringkat kebangsaan seperti Fateha Mustafa dan Anuar Manan,'' ujarnya.

Sementara itu, mengulas mengenai gelanggang rakyat, beliau memberitahu, kerajaan telah pun berjaya membina lebih 900 gelanggang pelbagai guna daripada 1,200 jumlah

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.