Sabtu, Februari 27, 2010

Sambutan Maulidur Rasul Meriah


Sambutan Maulidur Rasul peringkat negeri yang diadakan di Stadium Negeri dekat sini disambut meriah dengan kehadiran lebih 5,000 umat Islam dari seluruh negeri.

Sambutan tersebut turut dimeriahkan dengan acara perarakan yang dimulakan seawal pukul 8 pagi melibatkan 3,855 peserta.

Kesemua mereka terdiri daripada 109 kontinjen mewakili jabatan dan agensi kerajaan, sektor swasta, pelajar institusi pengajian tinggi (IPT), sekolah, pasukan beruniform, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan badan sukarela.

Perarakan sejauh kira-kira dua kilometer itu bermula dari Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah di sini ke perkarangan Stadium Negeri yang diketuai oleh Yang Dipertua Majlis Penasihat Pemangku Raja Terengganu, Tengku Panglima Raja, Tengku Baderulzaman Sultan Mahmud.

Turut menyertai perarakan ialah Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, Khazan Che Mat; Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu, Datuk Mazlan Ngah dan barisan Exco kerajaan negeri dan ketua-ketua jabatan.

Hadir sama ialah isteri Tengku Baderulzaman, Toh Puan Seri Wan Hidayah Wan Ismail.

Terdahulu, Khazan dalam ucapannya berkata, umat Islam masa kini berdepan dengan pelbagai masalah terutamanya lemah dalam bidang ilmu pengetahuan berbanding bangsa-bangsa lain.

Katanya, kelemahan tersebut menyebabkan umat Islam ketinggalan di belakang serta membawa kepada wujudnya kelemahan-kelemahan lain.

"Sekiranya umat Islam lemah dalam ilmu pengetahuan akan menyebabkan mereka lemah akidah, ekonomi dan sebagainya.

"Kelemahan tersebut akan menyebabkan umat Islam hilang kehebatan dan mudah untuk dipermainkan oleh orang bukan Islam," katanya.

Tambah beliau, tema sambutan Maulidur Rasul kali ini iaitu "Memantapkan Ukhuwah Memperkasakan Ummah" adalah tepat dan kena pada masanya.

"Ini kerana perbalahan dan berpuak-puak di kalangan umat Islam akan melemahkan umat sendiri selain memberi peluang kepada orang luar untuk mengambil kesempatan menangguk di air keruh," jelasnya.

Pada majlis tersebut, Tengku Baderulzaman Sultan Mahmud turut mencemar duli menyampaikan hadiah kepada beberapa pemenang yang menyertai pelbagai acara yang diadakan sempena sambutan itu.

Antara acara yang diadakan ialah pertandingan menulis, pidato, menulis khat dan perarakan.

Bagi pertandingan perarakan, antara kontinjen yang memenangi pertandingan tersebut ialah Jabatan Hal Ehwal Negeri Terengganu, Yayasan Islam Terengganu, Sekolah Menengah Agama Atas Sultan Mizan Zainal Abidin, Taman Tamadun Islam dan Akademi Bomba Wakaf Tapai.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.