Rabu, Januari 06, 2010

Terengganu akan bina institut jantung


AHMAD Said (kanan) melihat ujian penggunaan imbasan pada pesakit menggunakan peralatan "Multislice Ct Scan" di Kompleks Rawatan Harian, Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu, semalam.

Terengganu bakal mempunyai institut jantungnya sendiri setanding dengan Institut Jantung Negara (IJN) di ibu negara apabila kerja-kerja pembinaan kompleks yang dianggarkan berharga RM27 juta akan dimulakan dalam tempoh terdekat.

Dalam masa yang sama, Terengganu melakar satu lagi sejarah apabila menjadi negeri pertama di negara ini dan Asia Tenggara yang menggunakan peralatan Tomografi Berkomputer Multislice (MSCT) yang berharga RM5.2 juta bagi menghasilkan imej radiografi digital struktur dalaman badan pesakit dengan pantas dan tepat.

Peralatan tersebut mampu menghasilkan 64 imej pada setiap imbasan dan dapat ditingkatkan keupayaannya sehingga 128 imej.

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said berkata, MSCT juga berupaya melakukan pemeriksaan CT Kardiak, CT Colonografi, CT Angiografi, imej 3D dan fluoroscopi semasa bagi kes-kes intervensi radiologi.

Katanya, mesin MSCT mempunyai banyak kelebihan berbanding mesin CT scan biasa terutamanya bagi imejan isotropic bagi tujuan rekonstruksi multiplana (MPR) yang dapat mengesan sebarang penyakit dengan lebih terperinci dan tepat.

''Kemudahan peralatan tersebut bakal memberi faedah kepada seluruh rakyat negeri ini apabila ia mula digunakan di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) dalam tempoh terdekat," katanya selepas majlis penyerahan Peralatan MultiSlide CT Scan di HSNZ di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Ahmad berkata, dengan kemudahan peralatan tersebut, rakyat Terengganu tidak perlu lagi ke hospital lain untuk mendapatkan rawatan menggunakan mesin berkenaan.

Katanya, kemudahan MSCT bakal memberi imej yang lebih baik kepada hospital di negeri ini selain menyediakan kemudahan terbaik kepada pesakit.

Ahmad berkata, institut itu bakal dibina di Strawberry Park, Teluk Senggajang, Kijal.

Katanya, setakat ini kerajaan negeri belum memulakan sebarang pembinaan memandangkan peruntukan masih belum diperolehi.

"Kos yang dianggarkan termasuk sebuah resort khas yang dibina untuk pesakit berehat selain penyediaan peralatan di institut tersebut yang bakal memberi kemudahan kepada pesakit jantung," jelasnya.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.