Jumaat, Januari 29, 2010

RM14.4b bangunkan Terengganu

Terengganu memerlukan peruntukan kira-kira RM14.4 bilion untuk membangunkan negeri ini dalam tempoh lima tahun akan datang.

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said berkata, peruntukan itu diperlukan untuk melaksanakan projek yang dirangka di bawah perancangan Hala Tuju Pembangunan Negeri Terengganu 2009-2013.


Bagaimanapun, katanya, kerajaan negeri hanya mampu menyediakan RM8 bilion dalam tempoh itu berdasarkan anggaran hasil negeri hanya sekitar RM1.6 bilion setahun.

‘‘Ini bermakna perancangan yang dibuat masih lagi kekurangan peruntukan kira-kira RM6.4 billion.

‘‘Kerajaan negeri merasakan bahawa kekurangan peruntukan ini akan ditampung melalui peruntukan Persekutuan di bawah Rancangan Malaysia Ke-10,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas Majlis Dialog Rancangan Malaysia Ke-10 dengan Negeri Terengganu di Wisma Darul Iman di sini hari ini.

Turut hadir Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop.

Ahmad berkata, setakat ini, hampir RM3.7 billion diperuntukkan bagi bajet keseluruhan Terengganu untuk 2009 dan 2010.

Dalam pada itu, beliau berkata, kerajaan negeri meletakkan empat teras pembangunan yang akan mempengaruhi pembangunan ekonomi negeri.

‘‘Ia adalah pendidikan dan pembangunan sumber manusia, pertanian dan asas tani, pelancongan, dan industri, perdagangan, perkhidmatan dan ICT.” katanya.

Beliau memberitahu, pemfokusan kepada aktiviti di dalam sektor berkenaan tidak bermakna kerajaan negeri akan mengabaikan pembangunan sektor lain.

‘‘Sektor-sektor pembangunan lain turut dijangka menyumbang dalam pembangunan ekonomi negeri melalui peranan mereka sebagai penyokong, penghubung dan pemangkin dalam pembangunan ekonomi,” jelasnya.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.