Khamis, Disember 24, 2009

RM5 juta Untuk Mat RempitSebanyak RM5 juta diperuntukkan bagi menjayakan program Mat Rempit Sifar di negeri mulai tahun depan.

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, Datuk Abdul Rahin Said berkata, pelbagai program akan dijalankan termasuk kempen kesedaran dengan penumpuan khas terhadap perubahan sikap Mat Rempit.

Katanya, usaha menangani Mat Rempit seharusnya diberi tumpuan kerana ia sudah menjadi suatu penyakit yang bukan sahaja berlaku di negeri ini malah negeri lain.

“Yang penting kita akan beri pengajaran dan setiap masalah tidak boleh diselesaikan tanpa mempunyai perancangan,” katanya ketika menjawab soalan tambahan Mohd. Abdul Wahid Endut (Pas-Wakaf Mempelam) di Dewan Undangan Negeri di sini hari ini.

Anggota pembangkang itu sebelum ini menggesa pihak berkuasa khususnya polis agar bertindak segera menangani kegiatan Mat Rempit yang menjadikan satu kawasan di Wakaf Mempelam dekat sini sebagai markas operasi mereka.

Katanya, ribuan Mat Rempit menjadikan kawasan tersebut sebagai pusat aktiviti sebelum mereka menjalankan kegiatan ke kawasan lain.

Sementara itu, semasa menggulung perbahasan Abdul Rahin berkata, kerajaan negeri menyediakan dana khas sebanyak RM30 juta bagi membolehkan golongan belia menjalankan pelbagai perniagaan mulai tahun depan dalam usaha melahirkan usahawan berjaya.

Beliau yakin dengan adanya pelbagai bantuan mereka berpeluang menjalankan perniagaan secara lebih berkesan dan menyakinkan.

Katanya, satu garis panduan berhubung pembahagian bantuan akan dikeluarkan bagi memastikan skim bantuan diperkenalkan mencapai sasaran.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.