Khamis, Disember 03, 2009

Kehangatan Angin Kuat & Ombak Besar Monson CupCabaran merebut gelaran juara Kejohanan Kapal Layar Piala Monsun 2009 oleh 12 pasukan kini bermula di Pulau Duyong di sini semalam.

Perlumbaan hari pertama pusingan timbal balik yang bermula pukul 12 tengah hari semalam menyaksikan juara bertahan Piala Monsun, Peter Gilmour dari Yanmar Racing; juragan Black Match Racing, Adam Minoprio; Tovar Mirsky dari Mirsky Racing; juragan Origin, Ben Ainslie dan Damien Iehl dari pasukan Perancis mendahului pasukan lain selepas masing-masing mengumpul tiga mata.

Juragan pasukan Perancis, Mathieu Richard; Sebastian Col dari All4one dan Mangnus Holmberg dari Victory Challenge masing-masing mengumpul dua mata manakala Ian Williams dari pasukan Pindar, Francesco Bruni dari pasukan Azzurra serta Phil Robertson dari Waka Racing pula masing-masing mengumpul satu mata.

Pelayar negara, Hazwan Hazim Dermawan dengan pasukannya Taring Pelangi gagal mengumpul sebarang mata selepas melalui empat perlumbaan satu lawan satu pusingan timbal balik itu.

Piala Monsun merupakan sirkit terakhir dalam siri Jelajah Dunia Match Racing (WMRT) yang berlangsung di sembilan venue di seluruh dunia sejak awal tahun ini.

Gilmour ketika ditemui berkata, pasukannya membuat permulaan baik dengan menang tiga daripada empat perlumbaan dalam pusingan timbal balik itu.

''Kami bermula dengan baik dengan tiga kemenangan namun tewas kepada Williams yang menunjukkan persembahan yang lebih baik.

''Hujan lebat, angin kencang dan arus ombak kuat merupakan cabaran yang hebat kepada mereka serta pasukan lain," katanya.

Dalam pada itu, majlis pelancaran kejohanan kapal layar bertaraf antarabangsa tersebut yang berlangsung kira-kira pukul 2.45 petang ini disempurnakan oleh Ahli Majlis Penasihat Pemangku Raja, Tengku Sri Laksamana Raja Tengku Sulaiman Ismail.

Turut hadir Ketua Setiausaha Kementerian Belia dan Sukan, Datuk Mohd. Yasin Mohd. Salleh dan Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Datuk Za'abar Mohd. Adib.

Majlis perasmian tersebut dimulakan dengan perarakan masuk Piala Kristal WMRT dan Trofi Piala Monsun oleh tujuh anggota Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

Ia kemudian diikuti oleh semua 12 pasukan diketuai Hazwan Hazim.

Sejurus selepas majlis perasmian tamat, perlumbaan pusingan timbal balik bersambung semula sehingga pukul 6 petang.

Pusingan timbal balik akan bersambung semula kira-kira pukul 10 pagi ini.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.