Ahad, Disember 13, 2009

Anak Terengganu Cipta Rekod Dunia


Pendaki solo negara, Mohd Noor Mat Amin, bakal melakar nama dalam Guiness World Book of Records melalui pendakian 111 kali Gunung Kinabalu dan diikuti 111 kali pendakian Menara Kuala Lumpur, tahun depan.

Mohd Noor, 42, berkata, pendakian bertemakan 1Pendakian, 1Kemuncak dan 1Malaysia itu membabitkan dua fasa yang memakan masa lima bulan.

Katanya, projek pendakian pertama adalah mendaki Gunung Kinabalu sebanyak 111 kali dalam tempoh 111 hari, mulai 31 Disember ini dan dijangka berakhir pada 19 April 2010.

Projek itu akan diteruskan dengan pendakian 111 kali Menara Kuala Lumpur dari 1 hingga 7 Mei 2010.

“Projek pendakian Gunung Kinabalu mendapat sokongan dan penyertaan Pemuda Umno Sabah dan Universiti Malaysia Sabah (UMS) yang menyediakan 111 pendaki untuk mengiringi saya,” katanya pada sidang media di Pejabat Canselori UMS, di sini semalam.

TV3 adalah antara media rasmi projek berkenaan.

Projek pendakian Gunung Kinabalu mendapat kerjasama Kelab Rekreasi Kota dari Kuala Lumpur, Pemuda Umno Sabah, UMS, Kementerian Belia dan Sukan, Kerajaan Sabah, Kerajaan Terengganu, Taman-taman Sabah, Nestle Malaysia Bhd dan Menara Kuala Lumpur.

Rekod pendakian Mohd Noor adalah Pendakian Solo 50 Kali Puncak Gunung Kinabalu pada 2007, Pendakian Solo Menara Kuala Lumpur (2008), Pendakian Merdeka (2008) dan Pendakian Solo Tanpa Henti selama 24 jam di Menara Kuala Lumpur (2008).

Mohd Noor berkata, projek itu bermatlamat memartabatkan nama negara di persada dunia, khususnya dalam arena sukan lasak, selain merealisasi slogan 1Malaysia.

Katanya, ia juga memberi inspirasi kepada generasi muda yang memerlukan dorongan untuk mencapai kejayaan.

“Kos keseluruhan projek adalah RM1.2 juta yang disumbangkan pelbagai agensi kerajaan dan sektor swasta,” katanya.

Ketua Pusat Sains Sukan UMS, Mohd Asyraf, berkata Pusat Sains Sukan UMS akan melakukan kajian khas terhadap Mohd Noor membabitkan aspek fizikal, mental, latihan dan pemakanan sejurus beliau menamatkan pendakian itu.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.