Selasa, Oktober 13, 2009

Terengganu Tawar Bulan Madu Kedua

Kerajaan Terengganu memperkenalkan Program Bulan Madu Kedua kepada pasangan bermasalah yang berkahwin antara tempoh satu hingga lima tahun supaya menjadi platform terbaik kepada mereka untuk memperkukuhkan kembali keharmonian rumah tangga.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri, Ashaari Idris, berkata program percuma dikendalikan Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT) itu diadakan khusus untuk pasangan suami isteri di negeri ini yang menghadapi masalah rumah tangga.

Katanya, projek perintis program itu sudah sudah diadakan di Pulau Kapas, Marang selama dua hari tiga malam membabitkan 25 pasangan dua bulan lalu bukanlah berkonsepkan ceramah dan memberi kaunseling semata-mata, tetapi turut merangkumi modul pengukuhan perhubungan suami isteri.

"Program ini bukan diadakan disebabkan kes perceraian yang tinggi di Terengganu tetapi disandarkan kepada kesedaran bahawa dalam tempoh lima tahun pertama perkahwinan, waktu ini dianggap masih kritikal dan peringkat awal cabaran hidup berumah tangga serta pelbagai kemungkinan berlaku.

"Justeru kita adakan semula orientasi dan menetapkan matlamat perkahwinan kepada mereka dengan keutamaan memperkukuhkan institusi rumah tangga dan mengekalkan keharmonian," katanya ketika dihubungi, semalam.

Beliau berkata, sepanjang program terbabit, peserta didedahkan dengan pelbagai maklumat mengenai kehidupan berumahtangga, pengurusan kewangan, psikologi dan kerohanian menerusi pendekatan dua hal dan bukan ceramah sehala.

Bagaimanapun katanya, program berkenaan masih belum dilancarkan secara rasmi dan bergantung kepada penilaian semula dengan menambah baik beberapa modul pelancaran.

"Namun daripada maklum balas diterima, pasangan terbabit memberitahu program berkenaan amat menarik dan mencapai matlamat ditetapkan, malah mereka mengharapkan program susulan kerana menerusi program sebegini dapat mengeratkan hubungan suami isteri dalam memahami kehidupan berumahtangga," katanya tanpa menyatakan bilangan perkahwinan yang dapat diselamatkan daripada program itu setakat ini.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.