Isnin, Oktober 12, 2009

Hati-hati Bila Beli Tanah

Sekumpulan lelaki dipercayai cuba mengaut keuntungan mudah dengan memalsukan geran tanah dan menawarkan iklan palsu melalui Internet konon mahu menjual lot tanah kepada individu tertentu terutama anak jati Kelantan yang ingin memiliki aset di negeri itu.

Sindiket berkenaan dipercayai mempunyai rangkaian terancang dan mensasarkan anak kelahiran negeri itu kerana maklumat berhubung tanah hendak dijual terutama berkaitan lokasi dan status tanah berkenaan memang wujud menyebabkan bakal pembeli mudah terpedaya walaupun hanya mengiklan melalui Internet.

Bagaimanapun, aktiviti jahat kumpulan itu terbantut apabila sepasukan anggota Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Terengganu diketuai Superintendan Azmi Adam terlebih dulu mengesan perbuatan mereka menyebabkan seorang daripada anggota kumpulan itu diberkas manakala bakinya menunggu masa untuk ditahan.

Timbalan Ketua Polis Terengganu, Senior Asisten Komisioner II Hamzah Md Jamil berkata, kepantasan pihak berkuasa bertindak sebaik menerima maklumat membolehkan kegiatan penipuan itu disekat sekali gus mengelak lebih ramai mangsa kerugian besar.

Menurutnya, kejadian membabitkan kumpulan itu dilaporkan Khamis lalu apabila seorang pekerja sebuah syarikat minyak mendapati geran tanah diserahkan kepadanya dokumen palsu selepas menjalankan pemeriksaan di pejabat tanah untuk urusan pertukaran nama pemilik.

“Mangsa mulanya tertarik dengan iklan Internet itu pertengahan September lalu ketika dia yang berusia 39 tahun melayari Internet dan melihat iklan penjualan tanah di Bachok, Kelantan sebelum menghubungi nombor diberi untuk berbincang mengenai urusan harga.

“Tanah seluas satu lot itu ingin dijual pada harga RM20,000 tetapi selepas berbincang suspek bersetuju menjualnya pada harga RM15,000, malah hasil risikan mangsa untuk mendapatkan maklumat mengenai tanah itu turut dimaklumkan penduduk di lokasi dimaksudkan yang tanah berkenaan memang mahu dijual menyebabkan mangsa tidak sangsi,” katanya.
Katanya, maklumat mengenai tanah itu memang benar tetapi sindiket berkenaan mengambil kesempatan untuk memperoleh wang mudah dengan mengiklankannya melalui Internet selain memalsukan dokumen.

“Tindakan pantas mangsa membuat laporan patut dipuji kerana dapat menyelamatkan lebih ramai pihak menjadi mangsa, malah hasil maklumat diperoleh, kita menahan seorang lelaki berusia 58 tahun bagi membantu siasatan selain merampas wang tunai sebanyak RM4,900,” katanya.

difahamkan, mangsa membuat pertemuan dengan seorang ahli sindiket berkenaan sebelumDmenyerahkan RM15,000 di satu lokasi di bandar raya ini Khamis lalu sebelum diberikan geran tanah kemudian disahkan palsu.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.