Ahad, Oktober 04, 2009

Bumbung Masjid Runtuh

Penduduk Kampung Batu Putih, Kerteh di sini, gempar apabila sebahagian besar bumbung masjid kampung berkenaan yang tidak sampai setahun digunakan runtuh dan ranap dalam beberapa saat, kira-kira jam 9 pagi semalam.

Akibat runtuhan bumbung masjid bernilai RM2.1 juta mula digunakan sepenuhnya akhir tahun lalu, satu majlis akad nikah yang dirancang diadakan di masjid itu kira-kira jam 11 pagi semalam, terpaksa dipindahkan ke sebuah masjid lain yang jaraknya kira-kira lima kilometer dari tempat kejadian.

Seorang saksi, Mohd Hafiz Mat Piah, 19, berkata ketika kejadian dia sedang membuka kedai makannya yang terletak kira-kira 50 meter dari Masjid Kampung Batu Putih itu untuk memulakan perniagaan dan terkejut mendengar bunyi kuat seperti tanah runtuh.

Katanya, dia tergamam sebaik melihat bumbung masjid yang boleh menampung lebih 500 jemaah terletak di depan kedainya itu runtuh dan ranap sekelip mata, manakala tiga pekerja warga Indonesia yang sedang membaik pulih masjid menjerit dan terjatuh bersama runtuhan atap genting dan struktur keluli.
"Saya bergegas ke tempat kejadian dan mendapati seorang daripada pekerja berkenaan cedera parah lalu meminta bantuan beberapa orang awam untuk membawa mereka ke Klinik Kesihatan Kerteh. Bagaimanapun, dua lagi pekerja berkenaan hanya cedera ringan," katanya ketika ditemui.

Kejadian bumbung masjid runtuh itu adalah yang kedua seumpamanya selepas sebahagian besar bumbung Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di Kompleks Sukan Gong Badak di sini, runtuh pada 2 Jun lalu.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kampung Batu Putih, Aziz Idris, 54, berkata bumbung masjid terbabit dikesan mengalami kebocoran sejak tiga bulan lalu dan laporan sudah dibuat kepada Jabatan Kerja Raya negeri.
"Susulan aduan itu, beberapa pekerja Indonesia dihantar untuk menjalankan kerja pembaikan dan penggantian bumbung baru oleh kontraktor yang bertanggungjawab ini dan tidak menyangka kejadian seumpama ini boleh berlaku hari ini (semalam).

"Sebelum ini pengurusan masjid ada menerima beberapa aduan daripada jemaah yang mengatakan struktur bumbung itu tidak selamat dan mengesan beberapa keretakan pada bahagian bumbung serta siling masjid," katanya.

Jurutera Daerah Kemaman, Rosli Daud ketika dihubungi mengesahkan kejadian berlaku kira-kira jam 9 pagi membabitkan sebahagian besar bumbung di bahagian depan masjid itu.

"Kita akan menjalankan siasatan terperinci bagi mengenal pasti punca sebenar dan mengambil tindakan susulan bagi mengelak sebarang kejadian tidak diingini berulang," katanya.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.