Isnin, Oktober 05, 2009

Bila Pengadil Tak Adil

"KAMI tak marah pemain tetapi kami marah dengan pengadil."

Demikian luahan penyokong Terengganu yang kecewa apabila pasukan mereka tewas 0-1 kepada Negeri Sembilan pada saingan Piala Malaysia di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu kelmarin.

Mereka mendakwa, kekalahan itu bukan disebabkan oleh pemain tetapi berpunca daripada pengadil, Mohd. Rahmat Jantan yang gagal mengawal permainan dengan bijak.

Ekoran daripada itu, suasana tegang berlaku hampir satu jam sebaik sahaja wisel penamat dibunyikan.

Sebahagian daripada penyokong yang tidak berpuas hati meluru masuk ke kawa- san padang dan cuba menyerang pengadil ketika mereka berjalan ke bilik persalinan.

Tidak cukup dengan itu, penyokong setia skuad Penyu ini turut berkumpul di luar stadium sambil meluahkan rasa tidak puas hati mereka.

Malah, sepanjang perlawanan terutama pada babak kedua, beberapa letupan kuat berlaku apabila penyokong melemparkan mercun ke tengah padang.

Bagaimanapun, tindakan pantas pihak polis dan Unit Simpanan Persekutuan (FRU) berjaya mengelak kejadian yang tidak diingini berlaku.

Presiden Persatuan Bola Sepak Terengganu (PBSNT), Datuk Che Mat Jusoh berkata, sebahagian daripada penyokong setia Terengganu tidak dapat menerima keputusan yang dibuat pengadil.

"Perlawanan Piala Malaysia adalah kemuncak dan dinanti-nanti oleh semua peminat bola sepak di tanah air kita.

"Apa yang berlaku hari ini (kelmarin) adalah disebabkan oleh tindakan sebahagian daripada peminat setia Terengganu yang tidak dapat mene- rima beberapa keputusan yang dibuat pengadil.

"Tetapi itu adalah hak pengadil untuk menentukan keputusan kerana mereka lebih tahu apa yang ingin dilakukan," katanya kepada pemberita kelmarin.

Che Mat memberitahu, meskipun penyokong tidak berpuas hati, mereka perlu menerima keputusan ini dan kekecewaan itu tidak perlu ditonjolkan dengan kekerasan.

Bagaimanapun katanya, pihak-pihak berkaitan terutamanya jawatankuasa pengadilan perlu meneliti keadaan ini.

Jelasnya, sama ada apa tindakan penyokong ini merupakan suatu tindakan yang tidak seharusnya dibuat atau ada kelemahan-kelemahan lain yang harus diperbaiki.

Sementara itu, jurulatih Negeri Sembilan, Wan Jamak Wan Hassan berkata, beliau tidak mahu menyentuh mengenai mutu pengadilan, sebaliknya memuji persembahan anak-anak buahnya.

Katanya, apa yang lebih penting adalah kemenangan dan membawa pulang tiga mata penuh.

"Sebagai pasukan pelawat, kami akan membuat laporan biasa kepada Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) terutamanya apabila terlalu banyak mercun yang dilemparkan ke tengah padang," kata- nya.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.