Khamis, Oktober 01, 2009

Bazar Warisan Sunyi Sepi?

Bazar Warisan boleh diibaratkan seperti ‘hidup segan mati tak mahu’ berikutan keadaannya yang sunyi dan dikatakan kurang dikunjungi pengunjung luar walaupun kos pembinaan menelan belanja kira-kira RM17 juta.

Masalah itu sudah lama berlarutan sejak pembukaan bazar berkenaan pada awal 2008 namun suasananya amat berbeza di Pasar Besar Kedai Payang yang sentiasa riuh dan menerima kunjungan orang ramai walaupun Bazar Warisan terletak berhadapan dengan pasar terbabit.

Pengerusi Persatuan Penjaja dan Peniaga Melayu Daerah Kuala Terengganu, Tengku Jalal Tengku Nara berkata, pihak persatuan meminta peniaga yang menyewa di bazar berkenaan membuka premis mereka.

“Kebanyakan premis sudah disewa tetapi peniaga tidak membukanya kerana tidak mahu menanggung kerugian walaupun mendapat lesen dengan alasan tidak ramai pengunjung berbanding di Pasar Besar Kedai Payang.

“Setakat ini premis yang dibuka hanya 30 buah sahaja daripada 65 premis disediakan di situ,” katanya.
Menurutnya, ramai peniaga takut membuka perniagaan disebabkan sewa bulanan agak mahal antara RM600 hingga RM1,800 sebulan mengikut keluasan kedai dan menganggap mereka tidak mampu menampung sewa bulanan jika tiada sambutan orang ramai.

“Sekiranya tiada tindakan diambil, pihak berkuasa tempatan (PBT) yakin Bazar Warisan yang menjadi salah satu mercu tanda negeri ini akan berkubur begitu sahaja,” katanya.

Sementara itu, peniaga kedai kraf tangan, Fatimah Hamila Abdul Salam, 24, berkata, sambutan pengunjung kurang memberangsangkan kecuali pada hari cuti sahaja

“Kadang-kadang saya risau sekiranya promosi untuk memperkenalkan Bazar Warisan tidak dilakukan dengan giat, saya takut ramai peniaga Melayu di sini akan ‘gulung tikar’ kerana kebanyakan mereka bergantung kepada hasil jualan barangan,” katanya.

Bagi peniaga kain batik dan sutera, Nurul Syahida, 25, berkata kebanyakan pengunjung menganggap barang yang dijual di bazar mahal berbanding di Pasar Besar Kedai Payang walhal harganya sama sahaja.

“Tiada perbezaan harga walaupun dekorasi dalam kedai nampak eksklusif dan saya melihat di bazar ini lebih selesa kerana keadaan kedai tersusun, selain pelbagai kemudahan disediakan kepada pengunjung.

“Saya berharap akan ada tindakan selanjutnya dari pihak MBKT untuk mempromosikan Bazar Warisan supaya menjadi salah satu destinasi pelancongan yang baru kepada pelancong,” katanya.

1 ulasan:

azmi yusof berkata...

silapnya ibu negeri negeri kita ni adalah kerana kita menjauhkan orang ramai dari pusat bandar..kewujudan pasaraya di luar pusat bandar seperti mydin dan giant merupakan pada saya kesilapan dari segi planning..kalau saya datang dari luar bandar KT, apa yang saya lihat dulu adalah giant dan mydin..memanglah bagi orang luar benda2 macamnilah menjadi tumpuan mereka..

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.