Rabu, September 09, 2009

Ringan-ringan Di Pantai

Penduduk di Teluk Ketapang, Tok Jembal dan Batu Buruk dekat sini bosan dengan gelaran tidak enak, 'pantai maksiat' yang dilabelkan kepada kawasan berkenaan kerana ramai pasangan terutama remaja menjadi tempat itu sebagai lokasi memadu kasih, termasuk di bulan Ramadan.

Kawasan itu antara lokasi ideal sebagai tempat riadah keluarga di siang hari, tetapi menjelang senja dan lewat malam, pantai berkenaan menjadi lokasi paling digemari pasangan kekasih.

Berikutan status negatif terhadap kawasan pantai itu, ramai kini malu untuk membawa keluarga dan anak-anak ke kawasan itu kerana tidak mahu dikaitkan dengan tanggapan negatif itu, terutama di kawasan Pantai Tok Jembal paling banyak merekodkan kes tangkapan khalwat.

Tinjauan Berita Harian di lokasi itu ketika hari menjelang senja mendapati terdapat banyak pasangan yang kelihatan sedang asyik berdua-duaan penuh romantik di sepanjang pantai tanpa menghiraukan orang ramai lalu lalang.

Sementara ketika lewat malam hingga menjelang dinihari, keadaannya berlainan apabila kereta yang membawa pasangan berhenti di kawasan itu, tetapi tiada yang ke pantai. Keadaan yang samar-samar daripada lampu jalan tidak jauh dari situ menjadikan persekitaran sangat sesuai untuk pasangan berkenaan terus duduk dalam kereta dan terbabit kegiatan 'ringan-ringan'.
LAGI gambar menunjukkan segelintir remaja yang memadu kasih di pantai berkenaan.

Keadaan itu sedikit sebanyak memberikan imej buruk kepada masyarakat tempatan, terutama nelayan di kawasan itu yang terpaksa menahan 'pedih mata' melihat perkara cemar yang dilakukan pasangan berkenaan.

Seorang penduduk yang ditemui, Khairuddin Ahmad, 40, kawasan pantai sering menjadi lokasi pilihan remaja dan muda mudi terutama pelajar institusi pengajian tinggi untuk berdua-duaan dan memadu kasih.

"Kami tahu pihak berkuasa banyak membuat serbuan dan tangkapan hasil maklumat yang diberikan sukarelawan serta penguat kuasa agama, namun tren itu hanya sepi sekejap dan selepas beberapa ketika ia kembali menjadi tumpuan.

"Kalau keadaan ini berterusan, usaha pihak berkuasa untuk mengubah kembali lokasi kedua-dua pantai ini sebagai kawasan riadah dan bersantai mungkin tidak akan menjadi kenyataan, sebaliknya akan terus kekal sebagai pantai maksiat kerana kejadian khalwat dan tangkap basah masih banyak dilaporkan di kawasan ini," katanya.

Seorang sukarelawan cegah maksiat Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) yang enggan namanya disiarkan ketika ditemui berkata, kedua-dua kawasan berkenaan memang panas dan sentiasa berada di bawah perhatian pasukannya. Sudah banyak tangkapan dibuat, bukan hanya membabitkan pasangan remaja dan muda mudi malah turut membabitkan pasangan dewasa yang sudah berkahwin.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, Muhammad Ramli Nuh, berkata pihaknya memang menerima aduan kedua-dua lokasi itu sebagai antara `lokasi hitam' yang memang selalu diadakan intipan dan tangkapan membabitkan kegiatan tidak bermoral terutama berkhalwat.

Katanya, pihaknya juga sudah mengarahkan JHEAT membuat pemantauan kerap termasuk ketika Ramadan bagi memastikan golongan berkenaan tidak mengambil kesempatan ketika Ramadan kerana kebanyakan orang sibuk mengerjakan solat sunat Tarawih.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.