Khamis, September 17, 2009

Padang Hangus Di Landa Pelita

Apabila tiba sahaja bulan Ramadan, kewajipan menjalankan ibadah puasa serta bertarawih menjadi satu amalan yang perlu dilakukan pada bulan mulia itu.

Namun, ada satu tradisi yang sering dinanti-nantikan setiap kali penghujung Ramadan tiba iaitu malam tujuh likur.

Bagi sesetengah masyarakat, tiada apa yang istimewanya, namun bagi penduduk Kampung Padang Hangus dan sekitarnya, mereka tidak sabar menunggu ketibaan malam tersebut.

Sejak lapan tahun lalu, hampir seluruh penduduk kampung menyambut ketibaan malam tujuh likur dengan memasang pelita di sekeliling rumah mereka.

Malah, satu pertandingan pelita raya diadakan setiap tahun bagi memeriahkan suasana hari raya di kampung berkenaan.

Cahaya pelita daripada pelbagai bentuk menerangi sepanjang jalan ke kampung tersebut.

Pelbagai bentuk pelita dibuat sendiri oleh penduduk seperti dari buluh, tin minuman dan tin susu menghiasi pagar rumah mereka.

Menariknya, ia bukan sahaja sekadar memasang pelita namun mereka mencipta pelbagai kelainan yang menjadikan suasana kampung tersebut cukup meriah.

Pelita tersebut bukan hanya diletakkan mengelilingi rumah mereka, malah ia diletakkan dan diatur mengikut pelbagai jenis rekaan dan bentuk yang mengagumkan.

Di sepanjang jalan ke kampung tersebut, rekaan seperti Masjid Kristal, Menara Kuala Lumpur, kapal layar, pintu gerbang, tema 1Malaysia dapat dilihat.

Seorang penduduk yang ditemui, Rosmadi Ismail, 26, memberitahu, pada setiap tahun, keluarganya akan menyertai pertandingan tersebut bagi memeriahkan suasana berhari raya.

Katanya, keluarganya juga merupakan juara bertahan sejak empat tahun lalu dalam pertandingan tersebut.

Mengenai susunan pada pelita itu, beliau berkata, usaha itu bukan perkara mudah untuk menciptanya dan perlu berhati-hati memandangkan ia melibatkan penggunaan bahan api.

"Setiap tahun, kami sekeluarga akan bekerjasama menghasilkan pelbagai bentuk rekaan bagi memastikan kelainan.

"Pada tahun ini, kami mereka bentuk Masjid Kristal yang mana memerlukan kira-kira 600 biji pelita dan penggunaan 18 liter minyak tanah untuk semalam.

"Bagaimanapun, kos yang diperlukan tidak banyak memandangkan kami membuat sendiri pelita daripada tin minuman," katanya kepada Utusan Malaysia ketika ditemui di rumahnya di Kampung Padang Hangus, Tepoh di sini semalam.

Pertandingan tersebut merupakan kerjasama antara kerajaan negeri, Lembaga Muzium Negeri, Majlis Tindakan Pelancongan Negeri (MTPN) dan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Padang Hangus.

Seramai 184 keluarga terlibat dalam acara tersebut yang melibatkan lima buah kampung di sekitar Tepoh.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.