Sabtu, September 26, 2009

Orang Terengganu Di Petra Jaya Pakat Gi Tengok Bola

Petang ini Terengganu lawan Sarawak di Petra Jaya. Kucing.

ATAS kertas, pasukan Terengganu dilihat memiliki kelebihan untuk mengharungi saingan Piala Malaysia yang akan membuka tirainya .

Meskipun diundi dalam Kumpulan B yang dianggap sukar bersama Negeri Sembilan, Johor dan Sarawak, peluang skuad Penyu untuk mengisi slot ke suku akhir agak terbuka.

Selain rekod cemerlang pada kempen Piala Super baru-baru ini, skuad Penyu ini juga semakin menunjukkan peningkatan sejak dikendali jurulatih Ken Worden.

Selepas hampir setahun membimbing pasukan ini, pengendali dari Australia itu berjaya mencungkil bakat terpendam beberapa pemain muda pasukan tersebut.

Kecemerlangan dua pemain berbakat iaitu penyerang, Abdul Manaf Mamat dan pemain tengah, Mohd. Ashaari Shamsuddin menjadi kunci kejayaan pasukan itu musim ini.

Sepanjang kempen Liga Super lalu, Abdul Manaf dan Ashaari masing- masing menyumbangkan 17 dan 10 gol untuk membantu Terengganu menduduki tempat kelima liga.

Malah, kedua-dua pemain berbakat ini adalah antara pemain yang membantu pasukan Pantai Timur itu mencipta kegemilangan pada temasya Sukma di gelanggang sendiri tahun lalu.

Lebih menarik, Abdul Manaf kini disenaraikan dalam skuad bawah 23 tahun kebangsaan.

Selain memiliki barisan pemain muda yang berbakat, kejayaan Terengganu juga banyak dibantu beberapa pemain senior antaranya pemain tengah Zairo Anuar Zailani, penyerang Mohd. Azlan Ismail dan pemain pertahanan Mohd. Marzuki Yusof.

Seandainya prestasi cemerlang itu berjaya dikekalkan, Terengganu sekali lagi berpeluang untuk mencipta sejarah menjadi juara Piala Malaysia seperti mana yang dilakukan pada tahun 2001 lalu.

Bagaimanapun Presiden Persatuan Bola Sepak Terengganu (PBSNT), Datuk Che Mat Jusoh tidak mahu pemain mudah lupa diri dan berbangga dengan rekod yang dimiliki.

"Secara dasarnya, dalam saingan Piala Malaysia ini, pasukan kami mempunyai kelebihan berbanding pasukan lain.

"Selain rekod perlawanan pada aksi Liga Super lalu, kami juga mempunyai barisan pemain yang baik, sekali gus mampu membantu pasukan mencipta kejayaan," katanya ketika ditemui pada sesi latihan pasukan di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu baru-baru ini.

Menurut Che Mat, untuk mereali- sasikan impian itu, pemain tidak boleh memandang rendah kemampuan pasukan lain dan mengekalkan momentum yang dimiliki.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.