Selasa, September 29, 2009

Misteri Tongkat Masjid

Misteri kehilangan 23 batang tongkat mimbar milik beberapa masjid di daerah ini sepanjang Ramadan lalu akhirnya terjawab.

Rupa-rupanya, kesemua tongkat itu dicuri oleh seorang warga emas berumur 55 tahun yang mendakwa berbuat demikian untuk meningkatkan 'darjah keimanannya'.

Malah, lelaki itu mendakwa menerima arahan daripada suara ghaib yang memintanya mencuri sebanyak 200 batang tongkat mimbar masjid bagi membolehkannya mencapai darjah keimanan yang dihajatkan.

Menggelarkan dirinya 'wali termulia', lelaki itu mengaku masuk ke masjid-masjid berkenaan sambil berpura-pura mahu bersembahyang sebelum membalut tongkat tersebut menggunakan serban yang dipakainya sebelum melarikan diri.

Namun, hasrat lelaki yang tidak mempunyai pekerjaan tetap untuk mengumpul 200 batang tongkat tersebut tidak kesampaian apabila dicekup polis kira-kira pukul 5.30 petang kelmarin.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Asisten Komisioner Mohd. Fauzi Abduri berkata, lelaki itu ditahan apabila sekumpulan anggota polis dari Ibu Pejabat Polis (IPD) Marang menyerbu rumah suspek di Kampung Rhu Rendang di sini selepas mendapat maklumat daripada orang ramai.


"Hasil serbuan itu, polis berjaya menahan lelaki berkenaan dan menemui 23 batang tongkat mimbar masjid di rumah kedai yang didiaminya.

"Akhirnya suspek mengaku mencuri tongkat di beberapa buah masjid antaranya Masjid Haji Ahmad Ibrahim, Masjid Kelulut dan Masjid Kijing di Marang," katanya ketika dihubungi semalam.

Mohd. Fauzi memberitahu, ketika serbuan, lelaki itu tidak melawan tetapi cuba menyembunyikan sebatang tongkat dibalut dengan sejadah hijau yang dipercayai paling disayanginya.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.