Rabu, September 16, 2009

Hentikan Tohmohan

Semua pihak diminta menghentikan segala tohmahan dan khabar angin berhubung pertelingkahan yang kononnya berlaku antara beberapa Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Terengganu yang dilabel penyokong bekas Menteri Besar, Datuk Idris Jusoh dengan Menteri Besar, Datuk Ahmad Said.

Adun Bukit Besi, Datuk Din Adam, berkata pertelingkahan yang dikatakan berpunca daripada rasa tidak puas hati terhadap Ahmad hingga mewujudkan dua puak bertelagah dalam Umno Terengganu, sebenarnya adalah mainan politik pihak tidak bertanggungjawab.

Beliau yang juga Timbalan Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan (BBC) negeri, berkata semua Adun juga sentiasa menyokong segala keputusan yang dibuat pucuk pimpinan parti khususnya dalam mengekalkan kerajaan sedia ada.

"Sebenarnya keadaan di Terengganu (Umno) tidak ada masalah dan isu besar cuma tindakan sesetengah pihak yang cuba memperlihatkan seolah-olah di Terengganu ada masalah," katanya kepada media selepas mengadakan pertemuan dengan Menteri Dalam Negeri yang juga Pengerusi Perhubungan Umno Terengganu, Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Pertemuan selama lebih sejam itu turut dihadiri enam Adun lain iaitu Muhammad Pehimi Yusof (Kota Putera), Muhammad Ramli Nuh (Tepoh), Abdul Halim Jusoh (Permaisuri), Ramlan Ali (Jabi), Nani Mohammad (Hulu Besut) dan Wan Mohd Hakim Wan Mokhtar (Air Putih).

Din yang juga jurucakap bagi Adun yang hadir semalam berkata, semua Adun juga akur dengan pelantikan Ahmad sebagai Menteri Besar oleh Sultan Terengganu yang juga Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin selepas pilihan raya umum lalu, menggantikan Idris yang juga Adun Jertih.

"Hubungan kita (Adun) dengan Menteri Besar macam biasa dan tidak ada masalah kerana kita akur dan patuh dengan pelantikan yang dibuat oleh Tuanku dan kita tidak akan sekali-kali derhaka kerana kita setia kepada baginda," katanya.

Kemelut dalaman kepemimpinan Umno negeri dikatakan berpunca daripada tindakan Ahmad tidak melantik wakil rakyat sebagai Pengerusi Penyelaras Dewan Undangan Negeri (DUN), sebaliknya menyerahkan tugas itu kepada ketua Umno bahagian yang turut diberi kuasa melantik Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK).

Berikutan itu, sekurang-kurangnya 10 Adun melakukan beberapa tindakan sebagai protes, antaranya memboikot persidangan DUN selain didakwa mahu menyertai pembangkang walaupun desas-desus itu dinafikan oleh Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Mengulas mengenai pertemuan itu, Din berkata, ia adalah pertemuan biasa bagi membincangkan perkembangan politik di Terengganu.

"Keutamaan kita (Adun) untuk mengekalkan kekuatan politik yang ada di Terengganu, tetapi keadaan politik itu sendiri memberi peluang kepada orang lain untuk cuba mengambil kesempatan bagi melemahkan perpaduan yang ada," katanya.

Mengenai desas-desus bahawa beberapa Adun Terengganu mengadakan perjumpaan dengan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim, Din berkata, beliau tidak mengetahui perkara itu.

"Saya tidak terbabit dan tidak tahu langsung mengenai perkara itu," katanya.

Tiada ulasan:

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH

11 JUN 2008 - MEMAHAT SEJARAH
Terengganu juara Sukma: KONTINJEN Terengganu bersorak riang selepas muncul juara keseluruhan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) XII yang berakhir di Kuala Terengganu, malam tadi. Tuan rumah mencipta sejarah mengutip emas terbanyak dalam penyertaan Sukma selepas meraih 61 pingat emas 39 perak dan 47 gangsa meninggalkan Selangor yang muncul naib juara dengan 54-47-52 manakala Sarawak tempat ketiga, (52-52-42). Upacara penutup temasya disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

MENAKJUBKAN

MENAKJUBKAN
TERENGGANU juara SUKMA, Juara Bola Sepak, Raja Pecut, Raja Ragbi, Raja Kenu, Raja Kayuh. Kemenangan Terengganu kebanyakkan diperolehi melalui sukan objektif seperti olahraga, basikal, kenu berbanding dari sukan subjektif.

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG

PENGANJURAN SUKMA YANG CEMERLANG
Skretariat SUKMA Terengganu mendapat pujian daripada Kontingen-kontingen negeri, Media massa, pegawai sukan & orang ramai tentang kecermlangan pengurusan & pentadbiran SUKMA. SUKMA di Terengganu di iktiraf sebagai pengurusan SUKMA terbaik, pengadilan yang paling bersih,penyertaan penonton paling ramai, kemudahan paling lengkap, rekod baru paling banyak dicipta & tanpa kontraversi. Paling hairan Jawatakuasa rayuan tidak mnerima apa-apa rayuan dari kontingen yang bertanding. TAHNIAH.

INDUSTRI TERNAK KAMBING

INDUSTRI TERNAK KAMBING
Cosmopal Sdn Bhd, anak syarikat Arus Zaman Sdn Bhd, melabur sebanyak RM2 juta dalam penternakan kambing di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Serating, dekat sini dalam usaha menjadikan Terengganu sebagai pengeluar terbesar ternakan itu di negara ini pada masa depan. Pengarahnya, Zainudin Zakaria berkata setakat ini, syarikat mempunyai sebanyak 1,400 kambing baka Jamnapari, bernilai antara RM750 dan RM850 seekor, di ladang seluas kira-kira 30 hektar itu.

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN

BIJAK MENGGUNAKAN PELUANG YANG DISEDIAKAN
DAS berkata kerajaan banyak menyediakan kemudahan untuk pelajar melonjakkan diri untuk mencapai kejayaan cemerlang. Kerajaan sanggup menyediakan peruntukkan besar untuk sektor pendidikan bagi menjadikan negeri terulung melahirkan pelajar yang cemerlang.

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI

10 JUN 2008 - HARINI TERENGGANU CUTI
DAS mengucap tahniah kepada Wan Ahmad Nizam, Ketua Kontingen SUKMA Terengganu kerana berjaya menjadi juara SUKMA ke 12. Di atas kemenangan itu, DAS memberi cuti kepada rakyat Terengganu.

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU

SEKOLAH SUKAN UNTUK TERENGGANU
PM bersetuju untuk melulus pembinaan sekolah sukan seperti sekolah sukan di Bukit Jalil & Sekolah Sukan Bandar Penawar, Johor di Terengganu. Sekolah ini akan dibina di sebelah kompleks sukan negeri, Gong Badak.